Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
|
Autor |
Wiadomość |
Bob_Harley
Praktykant

Liczba postów: 495
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
No i znów problem. Udało mi sie juz podłączyć instalację wg schematu, przy zgaszonym silniku wszystko działa jak nalezy tj: na pozycji 0 - nic nie swieci, na pozycji 1 - jest światło STOP, kierunkowskazy no i zapłon, na pozycji 2 - dlaej to samo tylko światła powinny sie wlaczac przy zapalonym silniku (do tego zaraz wrócę), no i pozycja 3 - tylko światła postojowe tył i przód. Problem pojawia sie przy uruchomieniu silnika - na poz. 1 OK, wszystko dalej działa jak trzeba, ale na poz. 2 nie włącza sie światło pozycyjne z tyłu i przednie swiatło mijania na wolnych obrotach świeci mocno, a tylko jak dodam gazu przygasa (???), dodatkowo jesli simek chodzi na jałowych obrotach i chce włączyć swiatla przekrecajac kluczyk na poz. 2 to on gaśnie jakby miał ciężko, dopiero przy dodaniu gazu chodzi ale to swiatlo swieci słabo (tył dalej nie swieci niezależnie od polozenia przelacznika na kierownicy). Moim zdaniem to jakis problem z regulatorem napięcie. Dodatkowo mierzylem miernikiem jakie jest napiecie ładowania - przy niskich obrotach pokazuje 13V natomiast po dodaniu gazu wzrasta do ponad 15V (czy to nie za dużo?). Nie chce juz testowac jak sie jezdzi poki nie bedzie dzialac elektryka jak nalezy, bo boje sie ze cos sie moze spalic.
Dla testu odpaliłem Ogarka 200 na którym mam fabryczną instalacje i mimo ze mam z przodu żarówkę 21W (powinna byc 15W) to na niskich obrotach jałowych, po włączeniu tychże świateł ledwo słychać jakiekolwiek obnizenie obrotów. Juz nawet nie wspomne o tym ze niemozliwe jest zeby Ogarek mi zgasł po włączeniu świateł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2025 22:13:43 przez Bob_Harley.)
|
|
04-03-2025 22:10:13 |
|
|
arturwietnamczyk
Rometo-maniak

Liczba postów: 423
Imię: Artur
Pojazd: Romet Pony
|
|