Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Zabytkowy rower - poradnik
Autor Wiadomość
wojakrob Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 258
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
Nakładem NID (Narodowy Instytut Dziedzictwa ukazała się pozycja "zabytkowy rower" autorstwa Łukasza Kubackiego.

Zakup poprzez NID (zamowienia@nid.pl):

Wpłata na konto: 46,38 zł (koszt publikacji + koszt wysyłki) i przesłanie potwierdzenia wpłaty.
BGK o nr: 42-1130-1017-0020-1462-2320-0008 W tytule przelewu proszę wpisać: opłata za książki.
Proszę o podanie adresu wysyłki. W ciągu kilku dni paczka zostanie wysłana.

https://chlopcyrometowcy.pl/hosting/min....3900-1.jpg

https://chlopcyrometowcy.pl/hosting/min....3905-2.jpg

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2024 15:50:39 przez wojakrob.)
29-12-2024 15:48:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy

Liczba postów: 2,622
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
RE: Zabytkowy rower - poradnik
Cytat:Vademecum „Zabytkowy rower. Poradnik dla użytkowników” autorstwa Łukasza Kubackiego to niezastąpiona lektura dla każdego miłośnika i posiadacza rowerów.

Książka oferuje bogaty wstęp historyczny, który przybliża dzieje przemysłu rowerowego na ziemiach polskich. Czytelnicy znajdą tu również szczegółowe opisy zarówno przedwojennych, jak i powojennych modeli rowerów, w tym informacje o rowerach produkowanych przez Zjednoczone Zakłady Rowerowe oraz Romet.

Vademecum zawiera praktyczne wskazówki dotyczące identyfikacji rowerów, co jest niezwykle przydatne dla tych, którzy nie mają pewności co do pochodzenia swojego jednośladu. Autor dzieli się wiedzą na temat dwóch głównych metod renowacji: zachowawczej i pełnej, podając krok po kroku instrukcje oraz listę niezbędnych narzędzi. W książce znaleźć można także linki do wartościowych źródeł internetowych, które pomogą w dalszym poszerzaniu wiedzy.

Ten poradnik to nie tylko kompendium wiedzy, ale także inspiracja do podjęcia własnych prób renowacyjnych, dzięki czemu każdy zabytkowy rower może odzyskać swoje dawne piękno i funkcjonalność.
https://ksiegarnia.nid.pl/produkt/zabytkowy-rower/

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2024 00:57:25 przez Dawdzio.)
31-12-2024 00:54:39
krisb120 Offline
Nowy
*

Liczba postów: 16
Imię: kris
Pojazd: Inny
(31-12-2024 00:54:39)Dawdzio napisał(a):  
Cytat:Vademecum „Zabytkowy rower. Poradnik dla użytkowników” autorstwa Łukasza Kubackiego to niezastąpiona lektura dla każdego miłośnika i posiadacza rowerów.

Książka oferuje bogaty wstęp historyczny, który przybliża dzieje przemysłu rowerowego na ziemiach polskich. Czytelnicy znajdą tu również szczegółowe opisy zarówno przedwojennych, jak i powojennych modeli rowerów, w tym informacje o rowerach produkowanych przez Zjednoczone Zakłady Rowerowe oraz Romet.

Vademecum zawiera praktyczne wskazówki dotyczące identyfikacji rowerów, co jest niezwykle przydatne dla tych, którzy nie mają pewności co do pochodzenia swojego jednośladu. Autor dzieli się wiedzą na temat dwóch głównych metod renowacji: zachowawczej i pełnej, podając krok po kroku instrukcje oraz listę niezbędnych narzędzi. W książce znaleźć można także linki do wartościowych źródeł internetowych, które pomogą w dalszym poszerzaniu wiedzy.

Ten poradnik to nie tylko kompendium wiedzy, ale także inspiracja do podjęcia własnych prób renowacyjnych, dzięki czemu każdy zabytkowy rower może odzyskać swoje dawne piękno i funkcjonalność.
https://ksiegarnia.nid.pl/produkt/zabytkowy-rower/

W moim przypadku 2 tygodnie czekania po wysłaniu info z potwierdzeniem wpłaty.Tetaz brak zalecanego kontaktu @ telefonicznie nie sposób znaleźć osobę odp za wysyłkę. ciekawe czy to tylko mój przypadek .Napiszcie jak u was było z zamówieniem.
24-01-2025 16:43:48
wojakrob Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 258
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
Ja też długo czekałem. Ale wysyłka była pocztą, a ta realizuje krajowe przesyłki (nawet miejscowe) w ciągu 2 tygodni lub więcej

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
26-01-2025 19:09:03
krisb120 Offline
Nowy
*

Liczba postów: 16
Imię: kris
Aktualizacja Po dwóch tygodniach oczekiwania wysyłka. Sama przesyłka 3 dni. Instytucja ma swoje prawa.Ale opłacało się. Książka jest świetna. Polecam
31-01-2025 02:28:51
[+] 1 osoba postawiła piwo krisb120 za ten post.
wigryman Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 123
Imię: elvis
Też czekałem dokładnie dwa tygodnie. Ale samą książką jestem trochę zawiedziony. Rys historyczny może i ciekawy, ale czuję niedosyt. Myślałem, że będzie więcej o identyfikacji i rozróżnianiu Pafaro/ZZR/Romet/Predom, czy numerach seryjnych. Szkoda, że nadal nie ma takiej publikacji.
Co do renowacji - też brakuje mi jakichś precyzyjnych porad, np rodzajów farb historycznie i obecnie stosowanych. Takie trochę ogólniki miejscami. Na zasadzie rower rozebrać, wyczyścić, przesmarować, pomalować sprayem i złożyć z powrotem.

Oczywiście nie ma zamiaru krytykować autora. Szanuję ogrom pracy jaki musiał wykonać. Po prostu liczyłem na jakieś fajne life-hacki dotyczące samej renowacji i zalecanych preparatów.

A na osłodę dodam, że jednak jednej nowej rzeczy się dowiedziałem. Przy zdejmowaniu starych gripów warto je podgrzać suszarką. Takie proste a na to nie wpadłem.
Pozdrawiam autora i czytelników.
Wczoraj 00:52:29
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
[FAQ] Nadwymiary cylindró...
Ostatni post: Piotrekdriver1
Dzisiaj 18:30:58
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 11287
Czy do silnika dwusuwoweg...
Ostatni post: romek