Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wigry 2 1976 - Remont wojownika
Autor Wiadomość
usertm Offline
Nowy
*

Liczba postów: 11
Imię: Maciej
Pojazd: Romet Komar
Wigry 2 1976 - Remont wojownika
Witajcie, przychodzę dzisiaj do Was z bardzo ciekawym pomnikiem czasów ubiegłych, jakim jest to oto Wigry 2!

Jak widać rowerek jest bardzo zmęczony życiem. Wyjechał z fabryki w 1976 w pięknie błyszczącym kolorze czerwień meksykańska. Niestety - z upływem czasu jednoślad stał się wołem roboczym. Kilkukrotnie spawany zawias, przyspawany bagażnik, lub też przedłużona główka ramy z widelcem od jubilata, malowanie srebrzanką - to tylko niektóre rzeczy które spotkały rower, opowiedziałby nam z pewnością dużo więcej.

Z moich obserwacji Wigry było używane do końcówki lat 90, bądź do początku 00. Wskazują na to opony marki Stomil Olszyn, które nie są przesadnie zużyte.

Przechodząc do sedna - mam zamiar wyremontować ten rower i nadać mu blask, jak z dnia kiedy był nowym rowerem. Przed nami długa droga renowacji tego cuda. Zapraszam Smile

Pierwsza rzecz którą zrobiłem, to rozcięcie roweru na pół, oraz oczywiście rozebranie wszystkiego do gołego

Wigry ma spory luz na zawiasie, dlatego postanowiłem odwiercić ośkę, rozpołowić zawias i dorobić nową ośkę

Nowa ośka ma 10mm, zawias również rozwierciłem na 10mm. Teraz czeka mnie tylko wspawanie nowej ośki, co jak zgaduję nie będzie takie proste.
09-11-2024 17:58:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
usertm Offline
Nowy
*

RE: Wigry 2 1976 - Remont wojownika
Zawias pozostało jedynie spawnąć. Tak się to prezentuje przed spawaniem.

Dodatkowo wziąłem się za blaszkę od bagażnika. Została kiedyś przyspawana od zewnątrz w bardzo brzydki sposób. Na szczęście jakiś czas temu trafiłem na skupie metali rower na części - stąd mam blaszkę.

10-11-2024 18:28:18
zaz Offline
Technik
*

Liczba postów: 986
Imię: Jakub
Pojazd: Inny Romet
Gruby remont będzie. A jak ma być zawias spawany to da radę aby był nadal rower składany.

Obecne pojazdy
Romet Jubilat 2 1987 rok
Romet Wigry Universal 1977 rok
Romet Zenit Special 1989 rok

Byłe pojazdy
Romet Wigry 3 1985 rok.
11-11-2024 00:29:15
wigryman Offline
Nowy
*

Liczba postów: 111
Imię: elvis
Pojazd: Inny
Za pieniądze które w to włożysz miałbyś gotową ramę w stanie idealnym do dalszego projektu. Wigry to nie jest jakaś wielka rzadkość. Chyba że jesteś z nim jakoś sentymentalnie związany i masz dobrą zabawę z tym związaną. Sam też reanimowałem trupy dla zasady.

Na pewno luz był na ośce, a nie na odkształconej płaszczyźnie zawiasu? Nigdy nie spotkałem wyrobionej ośki, za to zewnętrzne części zawiasów nagminnie.

Raczej nie tylko widelec, a raczej całe pół roweru pochodzi z jakiegoś Jubilata. Sprawdź wysokość główki w cm, to powinno wyjaśnić sprawę. Przez to prawdopodobnie to zniekształcenie geometrii ramy.

Skąd wiesz że twój Wigry (a raczej Wigrobilat Smile to dwójka? Znalazłeś jakiś fragment naklejki? Może to też być jedynka. W 1976 wypuszczali oba modele. Rama była ta sama.

Jak już chcesz go reanimować to poprostuj trójkąty przed spawaniem blaszki (sprawdź mój wątek Czajka 1974 to się dowiesz jak sobie z tym poradziłem). A blaszka bagażnika oryginalnie nie była spawana tylko zgrzewana.

Trzymam kciuki i mam nadzieję, że się nie poddasz. Wrzucaj foty z postępu prac. Pozdrawiam.
11-11-2024 01:05:44
usertm Offline
Nowy
*

(11-11-2024 01:05:44)wigryman napisał(a):  Za pieniądze które w to włożysz miałbyś gotową ramę w stanie idealnym do dalszego projektu. Wigry to nie jest jakaś wielka rzadkość. Chyba że jesteś z nim jakoś sentymentalnie związany i masz dobrą zabawę z tym związaną. Sam też reanimowałem trupy dla zasady.

Na pewno luz był na ośce, a nie na odkształconej płaszczyźnie zawiasu? Nigdy nie spotkałem wyrobionej ośki, za to zewnętrzne części zawiasów nagminnie.

Raczej nie tylko widelec, a raczej całe pół roweru pochodzi z jakiegoś Jubilata. Sprawdź wysokość główki w cm, to powinno wyjaśnić sprawę. Przez to prawdopodobnie to zniekształcenie geometrii ramy.

Skąd wiesz że twój Wigry (a raczej Wigrobilat Smile to dwójka? Znalazłeś jakiś fragment naklejki? Może to też być jedynka. W 1976 wypuszczali oba modele. Rama była ta sama.

Jak już chcesz go reanimować to poprostuj trójkąty przed spawaniem blaszki (sprawdź mój wątek Czajka 1974 to się dowiesz jak sobie z tym poradziłem). A blaszka bagażnika oryginalnie nie była spawana tylko zgrzewana.

Trzymam kciuki i mam nadzieję, że się nie poddasz. Wrzucaj foty z postępu prac. Pozdrawiam.

Cześć, jeśli chodzi o to dlaczego ratuję takiego umarlaka, to kiedy go zobaczyłem, odrazu podjąłem decyzję, że chcę nadać mu nowy blask. Był tak zniszczony, że mnie to zachęciło. I tak teraz się z nim bawię.

Niestety nie mogę znaleźć starej ośki, ale musisz uwierzyć mi na słowo, że była nieźle wyklepana.

Przód ramy był oryginalny, jednak ktoś dospawał kawałek jubilatowej główki, aby zaaplikować widelec, niżej zapodaję zdjęcie.

Mówiąc o interpretacji modelu - nie mogę znaleźć nigdzie naklejek, wiem, że w tym roczniku mogły występować oba modele, jednak z malowanymi obręczami bliżej mi do dwójki. Co prawda i jedynki mogły mieć takowe obręcze, ale chyba zostanę przy dwójce.

Blaszkę od bagażnika nie za bardzo mam jak zgrzać, dlatego zapunktuję ją od środka, robiłem już tak w jednej ramie i efekt jest zadowalający.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i oczywiścię będę aktualizował postępy. Pozdrawiam Big Grin

(11-11-2024 00:29:15)zaz napisał(a):  Gruby remont będzie. A jak ma być zawias spawany to da radę aby był nadal rower składany.

Rower będzie się rozkładał, składał, a nawet jezdził
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2024 13:03:52 przez usertm.)
11-11-2024 13:02:23
wigryman Offline
Nowy
*

Spaw główki do ramy wydaje się być oryginalny. Przynajmniej na tym zdjęciu tak wygląda. Na moje oko to jednak pół Jubilata, być może zbieżnie w tym samym kolorze, albo po całościowym malowaniu na czerwień pod tą srebrzanką. Malowane na szaro obręcze jak najbardziej występowały w jedynce. Twój wybór w jakiej wersji chcesz go odrestaurować. Powodzenia ze spawaniem ramy do zawiasu. Obecnie nie wygląda to dobrze, ale od czego są profesjonaliści. Wrzucaj kolejne foty.

I ściągnij w cholerę ten stary łańcuch, tylko ci przeszkadza w pracy. I tak trzeba go wymienić, bo po tylu latach najpewniej jest naciągnięty z dobre dwa centymetry i mocno wygina się na boki. Nie utrudniaj sobie życia i tnij go od razu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2024 15:20:44 przez wigryman.)
11-11-2024 15:16:48
usertm Offline
Nowy
*

Chodzi mi o te widoczne smarki na górze główki, po ich zeszlifowaniu ukazała mi się oryginalna długość główki. Co całkiem zabawne, z jubilata z którego jest widelec, pochodzi również ten dospawany kawałek. Widać, że prześwituje niebieska farba.

A łańcuch oczywiście będzie zdjęty, przecież razem z łańcuchem go nie pomaluję. Miseczki od suportu też muszę wybić.
11-11-2024 15:57:09
wigryman Offline
Nowy
*

Teraz wszystko się wyjaśniło. W tym przypadku rower jak najbardziej ma prawo nosić miano "składaka" Smile Widać że farby jest sporo naciapane, więc może pod spodem ocalały jakieś naklejki. Były drukowane na bardzo cienkiej folii i cholernie ciężko schodziły, mógł je ktoś zostawić. Użyj preparatu do zdejmowania starych powłok malarskich, może coś się wyjaśni w kwestii modelu.
11-11-2024 16:10:38
usertm Offline
Nowy
*

Dzisiaj po tygodniach czekania doczekałem się dawcy przodu ramy! Taka oto rama od trójki z 86 roku dzisiaj wpadła. Mimo fajnego koloru i oryginalnego stanu - nadaje się jedynie na dawcę. Zmasakrowany trójkąt tylny i rdza w dolnej części ramy, a na dodatek krzywy zawias, krzyżują dalsze plany na życie dla tej ramy.

Jeśli kogoś interesuje, numery to:
86*239306
13-11-2024 19:59:44
wigryman Offline
Nowy
*

No to tnij razem z kompletnym zawiasem, odpadnie ci zabawa z dorabianiem ośki. I spaw drugiej części ramy będziesz miał łatwiejszy, do wykonania pod kątem prostym do zawiasu. Tyle że numer pojazdu ci się zmieni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2024 21:46:19 przez wigryman.)
13-11-2024 21:45:01
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,205
Imię: Marcin
loo że Ci się chce taki wrak robić. No ale hmmm to jest właśnie hobby. Powodzenia
13-11-2024 23:58:05
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
problem z rocznikiem Wigr...
Ostatni post: wigryman
Dzisiaj 00:15:11
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 217
Delta RMR 24 - szarpiący ...
Ostatni post: Debesta