Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Renowacja obręczy - jak lub gdzie?
|
Autor |
Wiadomość |
łogór 200
Ostatni ch#j Polski
Liczba postów: 588
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Renowacja obręczy - jak lub gdzie?
Położenie powłoki dobrej jakości i w dodatku na dość sporym elemencie jakim jest obręcz,jest praktycznie niewykonalne a przedewszystkim nieopłacalne w domowych warunkach.
Co do zlecenia położenia powłoki,jak najbardziej są zakłady które to wykonują efekt jest lepszy od położonej fabrycznie,ale ceny są astronomiczne około 500zl za jedną sztukę,
Można rozważyć wspolczesne zamienniki,ale trzeba liczyć się z tym ,ze odbiegają w jakimś stopniu wyglądem od obręczy oryginalnych.
Jeśli chodzi o czyszczenie tych obręczy co masz,spróbuj najpierw rdzawe elementy potraktować papierem 1000,ale na sucho,następnie watą stalową 000.Na końcu pasta aluchrom itp na maszynie polerskiej,ewentualnie ręcznie.Miejsca tam gdzie już nie ma chromu,możesz spróbować odtłuścić i pomalować epoxydem,np app r stop lub brunox ,chociaż ten ostatni czernieje po wyschnięciu i nie wygląda to zbyt ładnie.
K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.
„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
|
|
26-03-2024 22:02:57 |
|
|
sbanys
Nowy
Liczba postów: 7
Imię: Szczepan
Pojazd: Inny
|
RE: Renowacja obręczy - jak lub gdzie?
(26-03-2024 21:20:00)tomangelo napisał(a): 1) Czy położenie dobrego chromu/niklu jest w ogóle osiągalne w domowych warunkach? Co byłoby potrzebne?
2) Czy zakłady robiące galwanizacje z reguły radzą sobie z takim technicznym elementem jak obręcz, czy w większości to chrom "dekoracyjny"?
Ad.1 Chromowania w warunkach domowych nie wykonasz z uwagi na konieczność stosowania odpowiednich środków chemicznych na które chyba potrzebne są odpowiednie zgody i zastosowanie wysokich temperatur oraz odpowiedniego prądu. Niklowanie drobnych elementów wykonasz w warunkach domowych za pomocą elektrolizy.
Ad.2 Większość zakładów sobie z tym powinno poradzić i wykonać chrom i jest to chrom dekoracyjny metoda galwanotechniczną. Przed tym elementy są szlifowane, polerowane, miedziowane, niklowane. Chcący wysłać elementy do zakładu galwanizacyjnego dopytaj jak usuwają stare powłoki resztki chromu. Z tego co się dowiedziałem niektórzy tylko szlifują a niektórzy wykonują tzw odciąganie starego chromu za pkmocą np roztworów kwasu czyli tzw trawienie i dopiero potem element obrabiają lementy ale to zależy od zakładu.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
|
|
26-03-2024 22:03:09 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|