Wzó białej karty PONY
|
Autor |
Wiadomość |
wojakrob
Uczeń
Liczba postów: 250
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Wzó białej karty PONY
W zakresie podstawy prawnej zgadzam się z Tobą w 100% - sam w ten sposób uzyskałem żółte tablice BEZ opinii rzeczoznawcy, mimo, że na wniosku o wpis do ewidencji taki wymóg był (oczywista nadinterpretacja urzędu).
Podobnie, bazując na ustawie i rozporządzeniach uzyskałem wpis w DR mojego 20 letniego samochodu że spełnia normę EURO 4, mimo że z urzędniczego rozporządzenia z automatu wpisano by mu Euro 6. Rozważam jeszcze kolejne kroki, bo poziom emisji składników spalin spełnia wymaganie EURO 6, ale tu już chyba bez sądu się nie obejdzie.
Natomiast wszystkie dane wymagane w karcie wg wzoru na stronach NID, jak i wytyczne nie są trudne do spełnienia (a i zawierają ciekawe informacje) i o to nie kruszył bym kopii. Szczególnie, że wpis do ewidencji jest robiony na bazie uznaniowości urzędnika (przepisy nie są precyzyjne), co widać obecnie w kryteriach uznawania w różnych województwach.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
|
|
20-11-2023 13:41:11 |
|
|
jacomoto
Praktykant
Liczba postów: 412
Imię: Jacek
Pojazd: Romet Komar
|
|