Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] Ogar 200 Deluxe jest coś takiego ?
|
Autor |
Wiadomość |
OgarniętyOgar200
Nowy
Liczba postów: 16
Imię: Adam
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 Deluxe jest coś takiego ?
|
|
28-08-2014 12:20:13 |
|
|
theogarowiec
rider ogar
Liczba postów: 1,010
Imię: Szymon
Pojazd: Romet Pony
|
|
28-08-2014 18:21:17 |
|
|
WAZZUP
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: krzychu
Pojazd: Romet Ogar 200
|
(27-08-2014 18:28:18)theogarowiec napisał(a): Pierd0licie jak nie wiem co.
Jest Ogar 200 De'lux!
Była to wersja na rynek Wschodnio-Europejski:
-Produkowany wyłącznie w 1984r.
-kolor zielony groszkowy L74/6
-długa główka ramy
-czerwona kanapa
-osłona puszki filtra na 4 śruby.
Przykładem na forum jest ogar użytkownika BudzikJacek.
Był ogar 200 deluxe i jako właściciel takiego pozwólcie że troche się wypowiem no to tak jak pisali koledzy różnice to:
- czerwone siedzenie (wygodniejsze mam porównanie)
- wszystkie były w zielonym kolorze l-76 taki jak np. W kadecie
- osłona filtra powietrza na 4 śruby
- główka ramy jest taka sama albo trochę krótsza( taka sama jak w kadecie
I nie do końca wiem czy tak było oryginalnie ale w związku z tym że planowany był eksport tej wersji za granice Polski to mój egzemplarz posiada większe dysze gaźnika oraz tą rurkę gaźnika z kwadratowym otworem ( tak jak w jawie 50) zębów na zębatce ale tylna zębatka jest taka sama jak w zwykłym ogarze i reszta chyba też.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2023 21:05:11 przez WAZZUP.)
|
|
21-02-2023 20:50:53 |
|
|
wazniak96
Smerf Mechanizator
Liczba postów: 643
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(21-02-2023 20:50:53)WAZZUP napisał(a): Był ogar 200 deluxe i jako właściciel takiego pozwólcie że troche się wypowiem no to tak jak pisali koledzy różnice to:
- czerwone siedzenie (wygodniejsze mam porównanie)
- wszystkie były w zielonym kolorze l-76 taki jak np. W kadecie
- osłona filtra powietrza na 4 śruby
- główka ramy jest taka sama albo trochę krótsza( taka sama jak w kadecie
I nie do końca wiem czy tak było oryginalnie ale w związku z tym że planowany był eksport tej wersji za granice Polski to mój egzemplarz posiada większe dysze gaźnika oraz tą rurkę gaźnika z kwadratowym otworem ( tak jak w jawie 50) zębów na zębatce ale tylna zębatka jest taka sama jak w zwykłym ogarze i reszta chyba też.
1. To, że ktoś na podwórku czy w internecie nazwał tak kiedyś tą serię ogara nie znaczy, że oficjalnie taka nazwa była używana. A skoro nie była oficjalnie używana to po co powielać ten błąd?
2. Masz pewność, że Twój egzemplarz jest 100% oryginał i nikt wcześniej nie zmienił dysz i krućca gaźnika? Był to dość popularny zabieg, który przeszła nawet moj ogar.
3. Skąd informacja, że planowany był eksport tej wersji za granicę? Ogar 200 powstał w wyniku dużego zapotrzebowania na dwuosobowe motorowery w Polsce, a fabryka Jawy dostarczała rocznie tylko 40tys. sztuk silników. Jak dla mnie planowanie eksportu w takim wypadku jest niezasadne.
4. Uzasadnianie eksportem większych dysz i odblokowanego krućca też grubymi nićmi szyta. Motorowery w polsce musiały spełniać pewne kryteria (tak jak i z resztą dzisiaj). Niespełniające tych warunków nie powinny trafić do sprzedaży.
Jak dla mnie to ta seria powstała z tych samych powodów co wersja ciemno zielonego ogara - taka była farba i materiał to takie zrobili.
|
|
22-02-2023 18:46:11 |
|
|
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,205
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
Co ty powiesz pokaż ten wilm
Ale tak generalnie, ktoś kiedyś (ciekawe czy czasem nie nasz Quake) napisał o zielonych ogarach z czerwoną kanapa ,,de luxe,, chyba bardziej w przenośni i tak się utarło, ale ja myślę że to tylko i wyłącznie wina braku czarnego skaju ten czerwony wydaje mi się być taki sam jak tapicerka w autobusach (Jelcz PR110, Autosan H9-35 (miejski) więc raczej specjalnie pod ogara nie było to tworzone, po prostu kooperant który dostarczał poszycia/siedzenia nie miał czarnego to klepnął serie na tym skaju, z którego robił siedzenia do autobusów. Taka moja teoria i raczej wielu się zgodzi ze mną.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2023 21:22:15 przez romek.)
|
|
22-02-2023 21:17:12 |
|
1 osoba postawiła piwo romek za ten post:1 osoba postawiła piwo romek za ten post.
Debesta (02-22-2023)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|