Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet 019 pasowanie sworznia w tłoku
|
Autor |
Wiadomość |
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,795
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Romet 019 pasowanie sworznia w tłoku
A ja myślę, że lepiej dorobić z f-brązu u tokarza odpowiednie tuleje (dajesz tokarzowi Wałek f-brąz Fi15 [jest na allegro], NOWY wałek, karier i tuleje najtańszą gmoto dla wymiarów) i mówisz, żeby dorobił 2 sztuki, najlepiej je o 0.1mm zmniejszył dla minimalnego luzu lub zakupić gotowca https://allegro.pl/oferta/tuleja-tulejka...7285512710 i kupić poxipol
wsadzić tuleje !na sucho! wraz z samym wałkiem. Skręcić razem kartery z uszczelką (na sucho) z wałkiem i sprawdzić, czy kartery dociskają się oraz czy wałek luźno obraca się za pomocą palca
Jeżeli po skręceniu nie dokręcają się kartery = bierzemy tuleje i szlifujemy kołnierz na papierze/szlifierce, aby tuleja dotarła się
lub
Jeżeli po skręceniu kateterów wałek przesuwa się lekko na boki, może użyć !małych! podkładek dystansowych pod tuleje, która ja wypchnie ku środkowi i usuwa luz
Jeżeli wizualnie, na sucho jest ok - wałek się kręci małym palcem - to bierzesz poxipol. gniazda odtłuścić i tuleje. Smarujesz poxipolem gniazda karterów i usadzasz wałęk. Po tym zabiegu skręcasz kartery i czekasz 30 min, aby klej złapie. Wałek jest w osi i gotowe
pateny sprawdzony w wsk 125 i 2b romecie
EWEWNTUALNIE dajesz do specjalnego warsztatu i tobie wyosiują, ale to taka cena wyjdzie, jak za nowy silnik XD
tam mały błąd napisałem
"Smarujesz poxipolem gniazda karterów, usadzasz tuleje, wraz z wałkiem i kartety"
|
|
15-09-2022 15:10:17 |
|
|
Maka_91
Majsterkowicz Amator
Liczba postów: 377
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Spoko dzięki za porady. Generalnie zostanę przy tulejkach z brązu i nie będę nic kombinował. Po prostu zrobię tak jak fabrycznie - na tulejach, tylko spasuję nowe.
Co do osiowości otworu to sprawdzę, jak to wygląda w nowych nieużywanych karterach, bo posiadam takowe. Zobaczę jak tam wyglądają nowe tulejki. Dam znać.
A co do osiowania. Tu chodzi o to aby wykonać otwory w taki sposób, że wałek będzie ustawiony równolegle do innych wałków? Nie będzie 'na skos'.
Ale przecież w silniku przecież mamy otwory te otwory na tulejki wyosiowane. Zakładam oczywiście, że kartery mamy od pary. Tak powinno być. Jeżeli prawidłowo zrobi się tulejki, nawierci i obrobi otwory, a można to zrobić jednocześnie w dwóch. Za jednym przejściem np. wiertła obie tulejki, żeby wyeliminować w ten sposób niedokładność zestawu to myślę, że powinno być okej.
Uwzględniając jeszcze luz montażowy walka w tulejce, który nie jest chyba specjalnie mały i to, że mamy tutaj tylko 2 otwory. 2 punkty podparcia. To chyba powinno być dobrze.
Do tego myślę, że jeżeli patrzymy tutaj na osiowości walka to czy nie trzeba też sprawdzić pozycji otworów? To znaczy ich środka względem środka poprzednich? No bo skoro może się zmienić ic kąt, to czy nie może też zmienić się pozycja walka po wstawieniu nowych tulejek?
Chyba, że coś pomijam i głupoty gadam.
Mozna by też chyba pomyśleć nad wykończeniem otworów przy zamontowanych już tulejkach i przy skręconych kartetach. Obróbka po montażu tulejek w korpus.
Powiedzmy rozwiertak i wiertarka taka stacjonarna kadłubowa czy jakoś tak. A najlepiej na jakiejś frezarce.
Dodam na koniec c, że u mnie luz walka na tulejkach to co najmniej 0.5 mm. Sprawdzałem z nowym wałkiem też duży luz.
Według książki napraw luz to kilka setek
Luz dopuszczalny to 0.15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2022 16:49:13 przez Maka_91.)
|
|
15-09-2022 16:32:12 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,795
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
(15-09-2022 16:32:12)Maka_91 napisał(a): Ale przecież w silniku przecież mamy otwory te otwory na tulejki wyosiowane
otwory nie są, ale po wpasowaniu tulejek firma robi oś na przestrzał karterów maszynowo razem przykręcone
w domowych warunkach tego nie zrobisz
lepiej z patentem na poxipol - tańsza i skuteczna alternatywa
|
|
15-09-2022 17:17:26 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|