Komar - zielone tablice rejestracjne - brak w CEPiK
|
Autor |
Wiadomość |
skiczek
Nowy
Liczba postów: 28
Imię: Szczepan
Pojazd: Romet Komar
|
Komar - zielone tablice rejestracjne - brak w CEPiK
Mam taki mały problem ze swoim Komarem. W roku 1999 kupiłem od sąsiada (pierwszy właściciel) i zarejestrowałem na siebie Komara 2350. Czasy wówczas były takie jakie były, a ja miałem wtedy 13 lat. Pamiętam, że Pani w urzędzie uparła się i musiałem robić dodatkowe badanie techniczne, bo nie było nacisku na oś. Dostałem papiery i nic nie sprawdzając cieszyłem się sprzętem. Komarkiem robiłem spore trasy (w weekend potrafiłem zrobić 300 km).
Dziś po latach postanowiłem wyciągnąć sprzęt z garażu i odszukałem dokumenty (OC aktualne opłacane co rok). Okazuje się, że w dokumentach podany jest typ Komar MR-232, rok produkcji 00 i na dodatek pierwszy numer ramy zamiast 3 jest 5
Co najważniejsze przegląd jest bezterminowy i nie ma go w systemie CEPiK
Żaden z diagnostów nie chciał mi zrobić przeglądu, ale w końcu znalazłem jednego, który powiedział, że zrobi. Zrobił, ale że nie ma go w systemie i dane są niezgodne przegląd był negatywny. Złożyłem prośbę do WK o wpisanie Komara do systemu i po kilku miesiącach i bojach o swoje, Pani z WK oddzwoniła, że Komar dodany do systemu (i faktycznie pojawił się w CEPiK). Mam jechać zrobić przegląd na nowo i przyjechać PRZEREJESTROWAĆ!
Nie chcę go przerejestrowywać. Komar jest na mnie i tak ma zostać. Nie chcę nowych tablic - chcę zostać przy tych co mam (stare zielone).
Nie miałem zbytnio czasu tego załatwić od ręki i co się okazało po kilku dniach nie ma śladu w systemie, że taki pojazd został dodany i widniał w CEPiK
Może ma ktoś podobne doświadczenia o coś poradzi na taki problem. Jest szansa pozostawienia starych tablic - tym bardziej, że nie zamierzam go przerejestrowywać?
|
|
26-04-2022 21:29:52 |
|
|
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,205
Imię: Marcin
|
RE: Komar - zielone tablice rejestracjne - brak w CEPiK
Model Komar 232 wziął się z tego że był taki katalog ITS i tam nie było innych komarów to wydziały wpisywały to co było
Rocznik 2000 to pewnie dlatego że wtedy rejestrowałes
Obydwie rzeczy powinien naprostować diagnosta na przeglądzie, gorzej z nr ramy tutaj tak naprawdę nie wiadomo czyj błąd i trzeba się uśmiechac do pan z okienka może się otrzeć nawet o rzeczoznawce :/
Co do braku w CEPiK, to jak sprawdzałeś że go nie ma ?
1999,2000 to już czasy normalnej rejestracji, może być potrzeba wymiany dowodu żeby był porządek natomiast tablice powinny zostać te same w ostateczności idź do naczelnika
|
|
27-04-2022 06:25:34 |
|
1 osoba postawiła piwo romek za ten post:1 osoba postawiła piwo romek za ten post.
Blizzard (07-05-2023)
|
skiczek
Nowy
Liczba postów: 28
Imię: Szczepan
|
RE: Komar - zielone tablice rejestracjne - brak w CEPiK
Też podejrzewam, że w dowód były po prostu brane dane z jakiegoś katalogu.
Rocznik raczej by się nie zgadzał ponieważ rejestracja była w maju 99.
Diagnosta zrobił pełen przegląd z uzupełnieniem danych, ale problem jest w urzędzie - dla nich pojazd nie istnieje i trzeba go zarejestrować co oznacza nowe tablice.
Sprawdzałem u diagnosty w mObywatel i https://historiapojazdu.gov.pl/
Zgodziłem się na wymianę samego dowodu, ale w urzędzie upierają się na rejestrację. Twierdzą, że nie ma takiego pojazdu i trzeba zarejestrować. Zabrałem dowód i powiedziałem, że ja dokumenty mam, OC jest, zrobię przegląd i będę jeździł...
|
|
27-04-2022 09:16:41 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|