Rieju/Derbi i pochodne
|
Autor |
Wiadomość |
Debesta
Człowiek Sztos
Liczba postów: 1,477
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Rieju/Derbi i pochodne
Czy generalnie nie jest zużytym śmietnikiem, w który trzeba włożyć więcej niż kosztuje caly pojazd Posprawdzaj luzy, oblukaj ramę czy nie byla spawana, rzezbiona w jakis sposób. Jesli tak to podziękuj, bo wiem z doświadczenia, ze rzemieślniczy spaw na ramie w takim sprzecie to nie wróży nic dobrego i wówczas reszta tez bedzie odrutowana. A tak osobno to zawieszenie czy nie wylane, czy sa luzy, kola czy noe pogięte, tarcze rowniez, czy wydech szczelny (ten punkt zazwyczaj świadczy o stanie silnika), no i sam silnik czy poprawnie pracuje. Jak się okaże lipa z tym sprzętem, to przekwdz sie do Deblina, masz kawałek, ale kolega ma pewny fajny sprzęt Rieju chyba to jest
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
22-01-2022 04:55:59 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,792
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
Patrzyłem dziś jednego takiego rieju
https://www.olx.pl/d/oferta/rieju-mrx-70...bserved_ad
Oglądałem latarką i nie widziałem spawów na ramie, chociaż był u dołu trochę wybrudzony.
Lagi suche, kierownica nie lata i tylny wahacz wygląda ok. Lakier i plastiki w oryginalnym stanie. Silnik wygląda suchy i spaliny "bokiem" nie ulatują. Wsadzony oryginalny dellorto 21 (dorzuca oryginalny 16)
Jednak jest usterka tylnego koła, jakby łożysko uszkodzone i koło lata lekko na boki.. zdjęte tylny hamulec tarczowy, aby nie ocierał tarczy (dorzuca do zestawu) niby to wina łożyska, ale kto to wie.. jeszcze kierunki nie migoczą i tylnego stopu światła nie ma.. podobno dlatego, że wsadzona jest żarówka jednożarowa, a trzeba dwu.
Jak kupował, to zainstalowany był cylinder z tłokiem 70 chinol. Pojeździł trochę i zatarł mu się, bo chinol. Zakupił znów zestaw 70 i jest na dotarciu. Przejechane 23000km~
Po odpaleniu na zimnym nie chciał wejść na wysokie obroty, bo zimny (i na dotarciu). Przejechał się trochę i widać, że faktycznie zimny był, bo już wchodził w obroty i znów sprawdzałem obroty - były lepsze. Silnik podobno był otwierany i zmieniony wał na lepszy - tyle wiem. Śruby takie same (nimbusy), ale brakuje dwóch od strony magneta . Połamane końcówki manetki.
Wizualnie jest taki trochę po przejściach, ale w kupie, a mechanicznie sprawny.
Od początku w Polsce z salonu, a on jest 2 właścicielem. Nie pojeździł nim długo, bo tylko sezon. Zakupił GS500
Martwi mnie sprawa legalności, bo zarejestrowany i ubezpieczony cacy - ale jako motorower 50, a wsadzony jest 70.. no i teraz mogą się przywalić czy jak będzie kolizja i niezgodność, bo to już motocykl, a nie motorower
Rozmawiałem z ceną, to chcę 3300, w tym transport do mnie. Czy warty ceny?
|
|
30-01-2022 20:32:31 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik
|
Jest takowy Gilera SMT
https://www.olx.pl/d/oferta/gilera-smt-7...derIndex=3
jednak trochę oddalony o 60km i za 6 kafli, to już jest dość dużo - jak dla mnie. A jakbym miał aż takie pieniądze wydawać , to bym rozważał zakupić Hondę MSX czy zrobić jednak prawo jazdy kat. A i Suzuki GS500, co na miasto jest za mocne w sumie. Coś do 4000 jestem w stanie wydać.
Jeszcze myślę nad tym Rieju... pomimo usterek, co można naprawić, zaoferować 3000. Czy to jest tyle wartę?
@edit
jeszcze jest taki derbi na FB ogłoszenie.
Kod:
https://www.facebook.com/marketplace/item/432359364947871/?ref=search&referral_code=marketplace_search&referral_story_type=post&tracking=browse_serp%3Ad36ba69c-86bc-4971-9079-e425c86bc09f
Może podjadę i rzucę okiem...
|
|
31-01-2022 20:24:51 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik
|
scmb 125 wygląda nawet w porządku, jednak jest droższy jak teraz patrzę od Pony
Pony jest bardziej dostosowany na miasto (bo mały), miałbym gdzie trzymać (już komar i wsk zabrały dużo miejsca ), tańszy, no i te spojrzenia na mieście bezcenne
Może dealer na mieście by miał w ofercie, to zapytam
|
|
31-01-2022 23:43:27 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|