Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Wigry? 2? 3? a może inny?
|
Autor |
Wiadomość |
Zmotoryzowanyyy
Nowy
Liczba postów: 37
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Romet Wigry? 2? 3? a może inny?
Witam, nadszedł czas remontu mojego Wigry, ale najpierw trochę historii.
Rower jest pamiątką po dziadku a także od niego zaczęła się moja przygoda z Rometami, więc jest dla mnie ważny. W 2017 roku około kwietnia – maja zdjąłem go z strychu nad pomieszczeniem gospodarczym wisiał przez 17 lat i po tylu latach ujrzał światło dzienne (niestety nie mam żadnych zdjęć z tego dnia). Rower porządnie umyłem po czym nabrał jakby blasku. Był praktycznie w całości kompletny brakował mu tylko lewego pedała. Kupiłem mu nowe dętki oraz oponę na tył z racji iż była kiepska, przednia jako tako. Po tym wyjechał na drogi w między czasie wystąpił problem z tylnym kołem mianowicie zaczęło przepuszczać nie znający się kompletnie na tym kupiłem nowe koło a wystarczyło wymienić środek piasty. Później jeździł bez większych awarii do 2020 roku.
W 2020 roku rower pękł
prawdopodobnie stało się to na wskutek osłabienia ramy poprzez nie przyspawania mocowania błotnika, stopki które odleciało.
Więc zapadła decyzja o remoncie która miała być o wiele wcześniej.
Przed rozbiórką
Po rozbiórce
Podczas odkręcania bagażnika blaszka pękła.
Moje pytania:
1. Jaki to model? Na ramie wybite 77 więc to chyba rocznik
2. Był bym bardzo wdzięczny za podesłanie zdjęcia takiego roweru w oryginale.
3. Ramę pospawać po malowaniu? czy przed? Czy może lepiej będzie wymienić cały tył z innego roweru?
4. Zabespieczać przed piaskowaniem główkę ramy i suport w środku? co do tego celu użyć?
Ps. przepraszam jeśli jakieś pytania są głupie bo jest to moja pierwsza taka renowacja.
cdn.
|
|
17-08-2021 13:59:46 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|