Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wigry - Zaplatanie Kół
|
Autor |
Wiadomość |
Pjoter (Kawaler)
Nowy
Liczba postów: 47
Imię: Piotr
Pojazd: Inny Romet
|
Wigry - Zaplatanie Kół
Witam.
Jako, że cierpliwości zaczyna brakować zwracam się do Rometowych szpeców o pomoc
1. Jak zaplatane były koła w Wigry? (28 szprych, obręcz stalowa)
2. Czy mogę użyć starych szprych i nypli (mosiężnych) czy lepiej byłoby je wymienić na nowe?
|
|
17-08-2021 08:30:05 |
|
|
Pjoter (Kawaler)
Nowy
Liczba postów: 47
Imię: Piotr
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Wigry - Zaplatanie Kół
Dzięki za odpowiedź ale już jakiś czas temu doszedłem sam do tego jak to zapleść i było na prawdę gorąco (nerwy, krew, pot i łzy) ale się udało, najlepsze ze w serwisie rowerowym pewien pan stwierdził, że trzeba to zapleść właśnie na 3 krzyże (gdzie jest to niemożliwe) i krzyknął mi 100 zł za usługę.
Reasumując wszystkie koła, a przynajmniej większość były zaplatanie na 2 krzyże.
Biorąc się za wyżej wymienioną czynność trzeba być uzbrojonym w dużo cierpliwości oraz czasu zwłaszcza przy centrowaniu.
Podaję link do świetnego materiału na podstawie którego zbudowałem to nieszczęsne koło, miłego oglądania i zaplatania.
https://www.youtube.com/watch?v=XUqul03hbZ8&t
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2021 07:58:04 przez Pjoter (Kawaler).)
|
|
27-09-2021 07:56:25 |
|
|
JackTheVip
Nowy
Liczba postów: 37
Imię: JackTheVip
Pojazd: Inny
|
RE: Wigry - Zaplatanie Kół
A ja twierdzę, że zaplatanie koła, to owszem jakaś filozofia jest.
Ale centrowanie, przynajmniej w przypadku PRL-owskich stalowych obręczy, to już niekoniecznie serwisy i inne pierdoły:
z uwagi na fakt, że te koła/kółka dostają co najwyżej hamulce typu caliper = nie wymagają aptekarskiej dokładnosci,
każdy z nas (maniaków Rometa) z takim centrowaniem, przy pomocy trytytek spokojnie się upora.
Wystarczy klucz do szprych i youtube.
Pozdro.
Romety: Flaming 78, Reksio 78, Wigry4 82, Alka 86, Zenit Special 88, Gil 91, Muza 91
|
|
20-10-2021 02:02:58 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|