Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ogar 200 gaśnie na luzie po rozgarzaniu!
|
Autor |
Wiadomość |
Jeż
SMUTAS
Liczba postów: 27
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Ogar 200 gaśnie na luzie po rozgarzaniu!
Siemano
Pacjent: Ogar 200 z 84r.
Pseudonim Ogara: jeszcze nie mam ale jakąś go ochrzczę niedługo
Co mu dolega?
Gdy już rozgrzeję silnik gdy dojeżdżam na luzie do skrzyżowania to pacan gaśnie.
Muszę dodawać gazu by był spokojny i bym nie musiał tamować ruchu kopaniem w przód (odpala za pierwszym).
Wątpię czy to z powodu małej ilości paliwa.
Na zimnym problem nie występuje.
Natomiast występuje, gdy wcisnę sprzęgło i wbiję 1 bieg (zgrzyta czasem), ale to nie może być wina sprzęgła, skoro na luzie też gaśnie po rozgrzaniu.
Może wkręcić bardziej śrubę regulacji wolnych obrotów? Albo przedmuchać dyszę niskich obrotów? Albo wymienić?
Uprzedzam ->
Świeca:
Iskra f100
Zapłon:
0.4mm w GMP (mierzone szczelinomierzem)
Wyprzedzenie zapłonu - 2mm (2mm przed gmp platynki się zwierają - mierzone miernikiem elektrycznym oraz suwmiarką)
Gaźnik:
Nie wiem, nie ma oznak, że jest zanieczyszczony gdziekolwiek, bo normalnie pobiera paliwo, normalnie wchodzi na obroty (chociaż czasem z niskich się długo zbiera, ale ponoć każde 223 tak ma)
Filtr paliwa jest.
Pytanie bonusowe:
Czy mineralny olej lotos 5w40 będzie spoko do skrzyni biegów?
|
|
04-05-2021 18:30:34 |
|
|
Jeż
SMUTAS
Liczba postów: 27
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 gaśnie na luzie po rozgarzaniu!
Poszukaj na forach opis poszczególnych świec co do poszczególnej jazdy oraz pory roku m.in. Poza tym jakby mi tłok puchł, to raczej bym odczuwał spory spadek mocy, prawda? A tego nie ma.
Lewe powietrze? - nie, bo przy zasłonięciu ręką dolotu gaśnie. Akurat układ gaźnik - filtr - dolot mam chyba najbardziej szczelny na całym forum, bo nawet rurka przy gaźniku jest na zacisk
Co do regulacji otwarcia przepustnicy - właśnie mam zamiar to sprawdzić, ale no na zimnym ładnie powoli pyrga, więc tym się właśnie kierowałem, tylko że no... gaźnik się powinno regulować na ciepłym XD
Jutro odpiszę.
A o bak się nie boję, bo już "szczelny" pod kolor do mnie jedzie
|
|
04-05-2021 22:29:19 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos
Liczba postów: 1,477
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Ogar 200 gaśnie na luzie po rozgarzaniu!
Pamiętaj zeby ta fajkę używać tylko do diagnostyki, nie nadają sie do codziennego użytku bo po dobrym nagrzaniu sie rozlatują.
Co do magneto, to wez pod uwagę ze są różne stopnie rozmagnesowania. Ja w komarze mam taki przypadek ze jak zimny to hula aż milo, a jak się roozgrzeje, to nie można gazu dodac, a w motorynce mialem tak ze jezdzila tylko bez świateł. Moze być tylko w małym stopniu rozmagnesowane i po prostu jak to się mówi na wolnych obrotach ma za Mala prędkość, za Malo obrotów, zeby wyprodukować dobry impuls. Przeloz z jakiegoś ogara co mu nic nie dolega. No może być tez wina cewki wn.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
05-05-2021 17:22:25 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|