Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ogar 200 i szum z okolic sprzęgła
|
Autor |
Wiadomość |
Sołtysik
Nowy
Liczba postów: 6
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Ogar 200 i szum z okolic sprzęgła
Siemanko, witam
Dwa tygodnie temu kupiłem sobie ogara 200, który nie pracował przez brak kompresji (czasami z pychu zrobił z pięć cykli zapłonu). Rozebrałem silnik, sprawdziłem części i wymieniłem wszystkie łożyska, jeden tryb skrzyni (20 zębów), zębatkę wału, łańcuch i sprzęgło, wał cylinder, tłok,głowica. Problem, albo i nie polega na szumieniu łańcucha od sprzegła (nowy duels). Ze zdjętą kapą zaobserwowałem poprawność jego pracy tj. Pomiędzy trybem a sprzęgłem łańcuch chowa się do środka więc nie ociera o karter. Podczas pracy na wciśniętym sprzęgle wałek stoi więc skrzynia jest ok, po zwolnieniu sprzęgła koło się obraca, dżwięk się nie zmienia. W momencie złożenia kapy szum jest strasznie wyraźny i teraz pytanie czy te silniki tak mają czy mam szukać problemu. Na oko wszystko jest poprawnie włącznie z książką serwisową. Wszystkie łożyska byly sprawdzane przed montażem i po więc zakładam, że to nie one. Olej to hipol, który nie łagodzi dźwięku dochodzącego z łańcucha jak się domyślam. Proszę o sugestie i pozdrawiam.
|
|
16-09-2020 22:32:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|