Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Lampa przednia Wigry 3
|
Autor |
Wiadomość |
Cerveza
Nowy
Liczba postów: 34
Imię: Marek
Pojazd: Inny Romet
|
Lampa przednia Wigry 3
cześć.
W Wigry 3 widziałem kilka rodzajów lampek przednich oraz mocowania.
W następnej wiadomości są 3 zdjęcia lampek przednich, które widziałem.
Stad moje pytanie.
Lampki przednie i tylnie:
W jakich rocznikach były jakie montowane?
Jeśli chodzi o przednie to wydaje mi się, że te białe były pierwsze, potem te czarne kwadratowe, a okrągłe to chyba z Jubilata przekładane, ale mogę się mylić.
Biała kwadratowa zawsze była montowana na dole do śruby szczeki hamulca, a te dwie kolejne czasami widziałem montowane przy sztycy kierownicy na dole.
Jeśli chodzi o lampki tylnie.
Była biała, czarna oraz taka mała lampka na ramie tylnego widelca.
Kiedy jakie były?
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 15:10:47 przez Cerveza.)
|
|
17-09-2020 15:09:44 |
|
|
WD40
Początkujący Rometowiec
Liczba postów: 105
Imię: --
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Lampa przednia Wigry 3
(17-09-2020 17:06:35)zaz napisał(a): Biała przód i i biała tył i biała boczna mała były montowane w latach 73- 84. We wszystkich Rometach zależy od modelu np wigry 1 i 2 miała biała przednią lampkę oraz boczną tylną lampkę w rocznikach 73-78 natomiast wigry 3,4,5 miały montowane białą przód i biała z kloszem czerwonym tył 79-84
Czarna przód okrągła, kwadratowa, prostokątna i czarna z kloszem czerwonym tył były montowane od 85 do 98 We wszystkich rometach zależy od modelu. np wigry 3 miały montowane przednią lampkę czarną i tylną też czarną z kloszem czerwonym od 85 do 98.W tych czasach montowali co było nie ważne czy ta lampka była okrągła czy kwadratowa czy prostokątna. A jeśli chodzi i mocowania lampek przód to było ich kilka i nie wiem w jakich latach były.
Zgadza się.
Akurat ta 3-cia lampka raczej nie jest produkcji rometu. :/
Jeśli chodzi o mocowania to już kwestia egzemplarza, ewentualnie modelu i roku produkcji. Niestety z tego powodu ciężko stwierdzić jaki konkretnie model miał jakie mocowanie.
Tylna lampka boczna z lat 73-78 to tzw. "Pchełka" , występowała ona później jeszcze w modelach Flaming 2 i Flaming 3 i w niektórych rowerach dziecięcych np. Pelikan, w późniejszych latach najczęściej występowała ona w kolorze czarnym.
Jeśli chodzi o roczniki 73-78 to mniej więcej w tym okresie na błotniku występował jeszcze okrągły odblask (zamiast lampki, lampka jak już było wspomniane występowała z boku), biały plastik, czerwony odblask, produkcji SI Solidarność Grudziądz.
Pozdrawiam!
|
|
17-09-2020 17:37:27 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|