Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Duet by pioteron
|
Autor |
Wiadomość |
pioteron
Uczeń
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/uczen.png)
Liczba postów: 134
Imię: Piotrek
Pojazd: Inny Romet
|
Romet Duet by pioteron
Nadejszła wiekopomna chwila. Po prawie 5 latach od zakupu, po wielu momentach zwątpienia, mój Duet został w końcu złożony do kupy. Co prawda ma jeszcze parę niedoróbek i wymaga poprawek, ale da się już na nim jeździć. Rower prawdopodobnie jest z 1975 roku, nie ma nigdzie wybitego numeru. Tak wyglądał w momencie zakupu. Plusem było to, że poza tylną kierownicą i kołami posiadał większość elementów typowych dla Dueta.
Dłuższy czas kompletowałem elementy brakujące, lub wymagające wymiany, jednak decydujący etap roweru rozpoczął się w tym roku po rozkręceniu roweru na części pierwsze i oddaniu ramy do piaskowania i malowania proszkowego. Długo zastanawiałem się nad kolorem, bo ani L76 ani L53 nie do końca mi pasowały, ale udało się dobrać z katalogu dostępnych kolorów w lakierni odcień niemal identyczny jak oryginalny. Także rozważałem, czy kupić zestaw naklejek z szablonem "duet", czy zostawić tak jak było wcześniej, czyli podłużna naklejka z pegazem na obu częściach ramy. Ostatecznie wybrałem wersję taką jaka była, zwłaszcza że udało mi się kupić oryginalne naklejki z epoki (poza brakującą podsiodłową) a poza tym takich duetów jest mniej ![Wink Wink](images/smilies/wink.gif) . Koła zostały zaadaptowane z Karata, zależało mi na 36 szprychach, a tylko takie udało mi się kupić. Przy składaniu roweru okazało się, że oś przedniego suportu do niczego się nie nadaje, więc zamontowałem kompletną oś od Wigry/Jubilata, bo taką akurat miałem. Okazało się, że oś Dueta jest trochę inna, ze względu na dwa rzędy łańcucha ma inaczej umieszczone gwinty, tak że korby są przesunięte nieco w prawo. W związku z tym na chwilę obecną nie mogę założyć przedniej osłony łańcucha bo korba o nią trze, także jak ktoś posiada oś suportu od Dueta to nie pogardzę ![Tongue Tongue](images/smilies/tongue.gif)
Poza tym do wymiany pozostaje tylna sztyca, oraz montaż nóżki, może spróbuję też jakoś przerobić mocowania osłon łańcucha, żeby nie obcierały. Na dzień dzisiejszy rower wygląda tak:
|
|
14-08-2020 10:12:46 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|