Simson s53B by Trzcinka
|
Autor |
Wiadomość |
trzcinka
Technik
Liczba postów: 509
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Komar
|
Simson s53B by Trzcinka
Hej!
Dziś chciał bym wam przedstawić mojego simsona s53b z 1992 roku.
Simka zakupiłem pod koniec września ubiegłego roku za bardzo małe pieniądze jak za s53, bo 2800zł. Niestety (albo nawet stety ), simsona kupiłem nie palącego przez co nie było możliwości przejechania się, ale za to można było zejść z ceny .
Tutaj już u mnie na podwórku:
W następnym tygodniu zabrałem się za poszukiwanie iskry (bo w tym był problem). Przejrzałem całą instalacje i lekko ją poprawiłem, bo gdzie nie gdzie było źle coś pospinane. A iskry jak nie było tak nie ma Jedyna opcja dlaczego nie chciał dać iskry było to, że padła cewka lub moduł zapłonowy. Co ciekawe iskra była jak modułem dobrze potrząsłeś hihi
Z nowym modułem zapłonowym nagle ożył
https://www.youtube.com/watch?v=FIenTYBf...e=youtu.be
Na szczęście jeszcze zdążyłem się nim nacieszyć przed nadejściem "zimy", zrobiłem wtedy około 200km.
Tutaj Komar i Simsonek podczas zimowania
Z racji, że miał znaczne luzy na główce ramy należało zrobić kapitalke całego przedniego zawieszenia. Przy okazji skoro przód był rozebrany to zająłem się kołami, które były strasznie "zadziadziałe", obręcze ledwo co się błyszczały, szprychy to z 0.5mm były zjedzone przez rdze, a piasty były tak utlenione, że szkoda mówić. Obręcze po oddzieleniu od szprych ładnie wypolerowałem, piasty itp. oddałem do szkiełkowania, a szprychy zamówiłem nowe.
Piasty przed i po szkiełkowaniu:
Koła w całości:
A tutaj 3 zdjęcia z postępu prac przy składaniu:
Jedyne co zostało przy nim do zrobienia to wyciągnąć lekką wgniotke na baku
|
|
22-06-2020 21:24:54 |
|
|
trzcinka
Technik
Liczba postów: 509