Śruby do starej szafy - Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,632
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
Śruby do starej szafy - Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Poszukuję śrub montażowych do starej, polskiej, trzydrzwiowej szafy wyprodukowanej ok. 1960 roku. Problem w tym, że nawet nie wiem czego szukam. Ktokolwiek miałby takie śruby lub choć szafę, żeby wykręcić i obfotografować śrubę niech się odezwie, będę wdzięczny za jakikolwiek kierunek.
Tak wygląda szafa (zdjęcia z internetu):
Od wewnątrz na podstawie i szczycie są blaszki z gwintem (M8 wchodzi z delikatnym luzem, M10 nie mieści się, M9 póki co nie posiadam; pomiar suwmiarką otworu ok. 7,6-8mm). Na ścianach są kątowniki z otworem.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
13-01-2020 17:38:06 |
|
|
gabriel0
☭Ciśniem klamoty do lasu☭

Liczba postów: 1,495
Imię: Tak
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|
13-01-2020 20:20:13 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
13-01-2020 21:35:03 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,632
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Śruby do starej szafy - Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Calowego? Zabij, nie wiem. W sumie jeśli dobrze pamiętam to jest z 1957 roku, diabli wiedzą co sobie wtedy wymyślili. Wygląda jak... gwint. Co tu dużo mowić. Koń jaki jest... 
Jutro, o ile tylko mi to nie wyleci, postaram się przyjrzeć mu bliżej. Sprawdzianem do gwintów niestety nie dysponuję, a nie wykonuję tak zaawansowanych prac, żeby mógł przydać mi się w najbliższej przyszłości.
Zapałka trochę lipa, przy wkręcie w drewno tak, ale tu idzie w metal. Rozwiercać też bym nie chciał, jednak to jest rozwiązanie fabryczne i może kiedyś trafi sie co trzeba. W ostateczności dorobię takie blaszki, ale pod gwint M8 i zastosuję normalne śruby. Miałem nadzieję, że to nie jest takie niedostępne, a jedynie nie umiem nazwać tego, czego szukam.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
14-01-2020 00:53:20 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
Przede wszystkim musimy wiedzieć czego szukać, sama średnica nam nic nie da. Najlepiej byłoby zmierzyć śrubę dobrą suwmiarką, sprawdzić skok gwintu. Jeśli przy sprawdzianie zarys gwintu będzie inny, nie będzie pasował jeśli chodzi o kształt, to znaczy, że to jest gwint calowy. Metryczny ma kąt 60*, calowy 55*. Przyjrzyj się czy to aby na pewno jest gwint trójkątny. Zmierz śrubę, nie otwór najlepiej.
Ale teoretycznie to może być M9, bo wymiar się zgadza, jeśli mierzyłeś otwór.
 Romet Charteł bogiem mym
 Romet Traper nałogiem mym
 CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2020 02:12:04 przez JGNZM.)
|
|
14-01-2020 02:08:03 |
|
|
Jaca
Nowy

Liczba postów: 100
Imię: Jacek
Pojazd: Romet Pony
|
Wiem czego szukasz, mam tego typu szafe.
Śruba z gwintem o dużym skoku na moje oko 2mm.
Raczej nie trapezowy.
Zrobiłem zdjecia, wrócę do domu to postaram się wrzucić z innego serwera sa za duże na forumowe normy
Jakies zmniejszone
Jednak trapezowy
http://chlopcyrometowcy.pl/hosting/image...28_1CS.jpg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2020 13:22:45 przez Jaca.)
|
|
14-01-2020 13:13:10 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|