Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
ZZR Syrena i ZZR Ambasador
|
Autor |
Wiadomość |
Popielaty
Nowy
Liczba postów: 61
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
RE: ZZR Syrena i ZZR Ambasador
Odrestaurator - z tego co widziałem po zdjęciach, to rodzajów tych pompek było kilka, także raczej jest to oryginał, ale pewnie młodszy rocznik, właśnie jak zmieniali z łapek na haki.
W hakach pompka słabo ale siedzi, pomogłem jej trochę robiąc mały dołek w główce pompki.
A na święta sprawiłem rowerom dwie rzeczy nawiązujące do oryginalnego rozwiązania - na tył odblask:
A na tylny widelec bączek:
Tylko cichosza, bo to prezent
I teraz pojawia się problem...
Co dalej, szukać dynama i lampy HCP na przód, czy zostawić bączka jako tzw. "szantrapę"
Lampy mają kosmiczne ceny jak na swój stan...
|
|
07-12-2019 16:03:19 |
|
|
Popielaty
Nowy
Liczba postów: 61
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
Tak lamentował, taki siał ferment, tak bardzo chciał oryginalne lampy i proszę... Udało się. Upolowałem całą kupę lamp, w której znajdowały się istotne elementy w postaci lamp przednich i tylnych produkcji już ZZR dla Ambasadora i Syreny. Przednie lampy są praktycznie bez zarzutu, tylne tzw. jajko trochę bardziej wymęczone, ale oryginalne! Wypad więc z ledową chińszczyzną i montujemy oryginały!
Ambasador:
Syrena:
I komplet ZZR Ambasador i ZZR Syrena:
Co ciekawe lampy miały jeszcze oryginalne żarówki, wystarczyło przeciągnąć kabel przez cały rower i... wszystko działa i świeci. Co prawda trzeba trochę się nadeptać, żeby żarówka świeciła pełną mocą, ale cieszę się, że wszystko działa! Dynama wystarczyło przesmarować i lekko wypolerować. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mało kto jest w stanie rozróżnić rowery. Sąsiedzi myślą, że mam jednego i jeżdżę cały czas tym samym, a różnica jest przecież zasadnicza
|
|
21-01-2020 02:01:19 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Popielaty za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Popielaty za ten post.
Dawdzio (01-22-2020), pawel07 (01-21-2020)
|
zaz
Technik
Liczba postów: 986
Imię: Jakub
Pojazd: Inny Romet
|
(22-01-2020 21:58:26)trzcinka napisał(a): (22-01-2020 10:20:08)zaz napisał(a): Jak będziesz remontował jubilata mamy to zrób go na oryginał. bo tych pojazdów jest mało
Oczywiście! Nie jestem zwolennikiem tuningowania prl-owskich rzeczy
Jak chceszto zobacz mojego jubilata i wigry po remoncie
(21-01-2020 02:01:19)Popielaty napisał(a): Tak lamentował, taki siał ferment, tak bardzo chciał oryginalne lampy i proszę... Udało się. Upolowałem całą kupę lamp, w której znajdowały się istotne elementy w postaci lamp przednich i tylnych produkcji już ZZR dla Ambasadora i Syreny. Przednie lampy są praktycznie bez zarzutu, tylne tzw. jajko trochę bardziej wymęczone, ale oryginalne! Wypad więc z ledową chińszczyzną i montujemy oryginały!
Ambasador:
Syrena:
I komplet ZZR Ambasador i ZZR Syrena:
Co ciekawe lampy miały jeszcze oryginalne żarówki, wystarczyło przeciągnąć kabel przez cały rower i... wszystko działa i świeci. Co prawda trzeba trochę się nadeptać, żeby żarówka świeciła pełną mocą, ale cieszę się, że wszystko działa! Dynama wystarczyło przesmarować i lekko wypolerować. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mało kto jest w stanie rozróżnić rowery. Sąsiedzi myślą, że mam jednego i jeżdżę cały czas tym samym, a różnica jest przecież zasadnicza
Popielaty Jeszcze by się przydała oryginalna narzędziówka do tych rowerków
Obecne pojazdy
Romet Jubilat 2 1987 rok
Romet Wigry Universal 1977 rok
Romet Zenit Special 1989 rok
Byłe pojazdy
Romet Wigry 3 1985 rok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 23:59:57 przez zaz.)
|
|
22-01-2020 23:58:28 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|