Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia
|
Autor |
Wiadomość |
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: Rafał
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia
Tak, z przodu zawadza cylinder, na początku nie przewidywałem zmiany felg na większe, dlatego nie ma tam zbyt wiele miejsca, ale dzięki temu nie musiałem wydłużać ramy. Z tyłu nie wiem, czy 3.5 by weszło, wahacz ma szerokość 130 mm, ale nie wiem jak z szerokością założonej opony. W razie czego jest opcja innego wahacza, z giętymi profilami zamkniętymi (teraz są proste).
No i nie wiadomo, co z mocowaniem zębatki w przypadku felgi Aeroxa, pewnie trzeba nadlać, stoczyć, ponawiercać.
Z tego co widziałem, to koło Aeroxa jest dość duże jak na motorynkę, nie wiem, czy dobrze będzie to wyglądać.
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2018 23:15:44 przez seler1500.)
|
|
02-12-2018 23:10:15 |
|
|
seler1500
Kątówka robi bzzz
|
Zrobiłem krótkie rozeznanie w cenach, i do ukończenia projektu na oryginalnych felgach brakuje około 1200 pln. Ta, wiem że za cały ten projekt spokojnie kupiłbym coś większego.
Co nie znaczy, że zostawię drynę ot tak, bez serducha, zawieszenia i czego tam jeszcze brakuje.
Znaczy to mniej więcej tyle, że jak do wakacji skończę to będzie dobrze
Poza tymi wszystkimi duperelami, o których paplałem przez ostatnie kilka stron, do zrobienia jest bak - przysmarkany elektrodą gwint kranika utnę i przylutuję na twardo nowy. Cały zbiornik muszę cynować, żeby pozbyć się wszystkich wgniotek i głębszych rys. Coś jeszcze trzeba pokombinować ze stopką centralną, dół zaczyna się łamać. Pewnie oddam spawaczowi do nadlania. Do naprawy kwalifikuje się też siedzenie, do wymiany pokrowiec (zniszczony przez moją głupotę ) i gąbka. Blachę udało mi się nadlać i wyprostować. Ostatnio uciąłem drugie mocowanie amortyzatora i zrobiłem gwint wewnętrzny M8.
Aha, projekt zerodwajściaczy idzie w kierunku membrany. Jak pokończę wszystkie inne projekty, do których jest potrzebny, rozpołowię dziada i będziem rzeźbić. Membranka tak, jak kilka wieków temu planowałem - od AM6. Już zamówiona, tak samo luty twarde do amelinium i stali oraz kawał cyny do wygładzenia zbiornika.
To chyba tyle, jak coś większego się zadzieje albo spadnie na mnie deszcz pinionszkuf, dam znać.
|
|
19-12-2018 03:23:19 |
|
|
seler1500
Kątówka robi bzzz
|
|
|
09-01-2019 00:17:54 |
|
1 osoba postawiła piwo seler1500 za ten post:1 osoba postawiła piwo seler1500 za ten post.
remix301 (01-09-2019)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|