Elektronika - samopomoc
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Elektronika - samopomoc
Czy da się przerobić gniazdo korektora na wejście sygnału?
Mam radio samochodowe Blaupunkta, o dziwo sprawne, ale niestety to co brałem za gniazdo DIN wejściowe okazało się gniazdem do podłączenia korektora dźwięku. Korektor jest mi zbędny, bo podczas jazdy i tak ledwo słychać muzykę, a wejściem bym nie pogardził. A gdyby jeszcze uruchamiało się je klawiszem, który teraz odpowiada za ARI to już byłoby cudownie.
Radio to stary Blaupunkt, dwie gałki, trzy klawisze do wyboru częstotliwości (M, U, ARI). Chętnie bym podał dokładny model, ale nie mam takiej możliwości, bo było ich tysiące, a na moim egzemplarzu nie został nawet ślad po naklejkach.
Samo ARI (Autofahrer-Rundfunk-Information) już jest bezużyteczne, z tego co podaje niemiecka Wikipedia, system ten, opracowany właśnie przez Blaupunkt, wyłączony został na początku tego wieku. Szkoda, bo zastanawiałem się nawet nad zastosowaniem dodatkowego przełącznika, żeby całkiem z niego nie rezygnować w przypadku dalszych wypraw (co z tego, że byłby całkiem bezużyteczny dla kogoś, kto nie zna niemieckiego ).
Dlatego zastanawiałem się nad przerobieniem gniazda korektora, bo jest w nim zaślepka ze zworą. Bez niej nastaje cisza.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2018 23:49:00 przez Dawdzio.)
|
|
03-11-2018 19:12:07 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
|
Zrobiłem.
Nawet przekaźniczek znalazłem w płytkach do wylutu to zastosowałem, a co!
Gra elegancko, ARI uruchamia wejście dźwieku, średnie odbierają nawet węgierskie stacje. Problem w tym, że UKF zdechł. Odbiera, ale żeby cokolwiek usłyszeć to muszę mieć ucho na głośniku, wzmocnienie na max i dopiero po wsłuchaniu się słychać dźwięk. Nie mam pojęcia co mogło się stać. Na dużej płytce grzebałem tylko przy włączniku ARI i głównym podejściu masy.
Problem rozwiązany, po przecięciu ścieżek włącznika ARI zapomniałem o ich zmostkowaniu, co skutkowało uruchomieniem ARI przez cały czas.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2018 23:32:11 przez Dawdzio.)
|
|
12-11-2018 20:56:31 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
|
Zachęcony sprawnym radiem postanowiłem wykopać ze stosu pewien telewizor.
Grundig SUPER COLOR 4210.
Wyciągnąłem go parę lat temu ze szkolnego strychu i najlepsze jest to, że był sprawny. Posiada bardzo ciekawe rozwiązanie zastępujące przyciski zmieniające kanały - sensory, które wystarczy jedynie dotknąć. Wyczyściłem go z kurzu i wtedy naszło mnie, żeby przejechać po sensorach od zmiany kanałów od góry do dołu. No i to by było na tyle, od tego momentu nie daje znaku życia (możliwe, że jest to tylko zbieg okoliczności). Honorowo obiecałem sobie, że kiedyś go naprawię, bo obraz miał, hmm, przyjemny, odpowiedni do oglądania seriali typu "Zmiennicy"
Bezpieczniki (znalazłem na płytce 3) są dobre (najprawdopodobniej sam je zmieniałem, czy wcześniej były przepalone? Nie mam pojęcia). Jeden rezystor ceramiczny był uszkodzony, a płytka pod nim spalona (pamiętam, że żarzył się jeszcze jak telewizor działał), wymieniłem go jeszcze podczas pierwszej próby naprawy, ale nie pomogło mu to ożyć. Po włączeniu zasilania nie dzieje się kompletnie nic.
Posiada kilka zimnych lutów na głównej płycie, ale biorę je bardziej za sprawę kosmetyczną niż poważny problem, bo wcześniej zadziałał pomimo nich.
Jakże niesamowitej jakości zdjęcie wnętrza:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2018 21:03:19 przez Dawdzio.)
|
|
04-12-2018 20:59:24 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|