Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wigry 3 1985r. - remont/odnawianie
|
Autor |
Wiadomość |
Przedział
Nowy
Liczba postów: 14
Imię: Bartek
Pojazd: Inny
|
Wigry 3 1985r. - remont/odnawianie
Ostatnio nabyłem Wigry 3 i Jubilata. Stan wizualny taki sobie, Wigry jeździły. Zabrałem się za odnawianie roweru.
Najpierw rozmontowałem wszystko, przy czym dużo roboty sprawiła sztyca, która za nic nie chciała wyjść i dopiero po przewierceniu, wsadzeniu kołka i kręcenia tak godzinę w prawo i w lewo się poruszyła, oraz suport, ponieważ korba była zaspawana i niestety trzeba było ciąć, także demontaż destrukcyjny
Na zdjęciu stara i nowa, przy okazji dłuższa (poprzednia za krótka na mój wzrost) sztyca:
Następnie wizyta u dziadków na wsi w Świętokrzyskim i przejrzenie skarbów na strychu Wróciłem z siodełkiem w przyzwoitym, a już na pewno lepszym niż to w Wigrach, stanie.
No i przyszedł czas na malowanie, tzn. najpierw zdzieranie farby i domowe piaskownie kompresorem, zdjęć po tym zabiegu niestety chyba nie mam, ale wyszło naprawdę przyzwoicie. Potem już praca pełną parą, czyli podkład ebonitowy.
Nie mogłem dodać tyłu zdjęć, nie wiem czemu, ale trudno, będę kontynuował tutaj:
A więc nie wszystko poszło idealnie, ale trudno, pierwszy raz.
Następnie baza.
Naklejki i lakier bezbarwny.
Teraz czekanie aż lakier wyschnie i składanie, a tymczasem czyszczenie chromów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2018 12:34:49 przez Przedział.)
|
|
30-06-2018 12:28:18 |
|
|
Przedział
Nowy
Liczba postów: 14
Imię: Bartek
Pojazd: Inny
|
RE: Wigry 3 1985r. - remont/odnawianie
(30-06-2018 17:48:05)zbieracz rometów napisał(a): a ile ogólnie kosztowało całe malowanie (lakiery , rozcieńczalnik, utwardzacz itp. )?
Wystarczająco by aspirowały do miana najdroższych w okolicy - ok. 120 zł.
P.S. Nie wliczyłem ceny naklejek, koszt takich to koło 40 zł. W 120 zł wliczyłem także rozpuszczalnik nitro, który używałem do czyszczenia pistoletu, nie wliczyłem za to chlorokauczukowego do rozcieńczania bazy (może też być uniwersalny), ogólnie wszystko mocno szacowane, bo lakieru, podkładu i utwardzaczy zostało mi tyle, że jeszcze na kolejną rzecz (kolarka Gianta po ojcu, WSK-a, nie wiem co potem ) starczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2018 18:00:09 przez Przedział.)
|
|
30-06-2018 17:51:43 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|