Dobry pomysł, zły pomysł-ocena zamienników współczesnej produkcji
|
Autor |
Wiadomość |
kriss20
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Pony
|
RE: różnice w chińskich wałach do motorynki ?
Kupiłem już wał i całą resztę ale mam jeszcze jedno pytanie.
Kupiłem nowy tłok który trochę różni się od mojego starego tłoka i większości tłoków do motorynki z kwadratowym silnikiem 2 biegowym. Już mówię o co chodzi.
Na moim starym tłoku od motorynki jest jak by takie wybranie w gładkiej części tłoka w okolicach sworznia, widać to tutaj:
https://www.google.pl/search?q=t%C5%82ok...B500%3B457
natomiast ja dostałem tłok w którym tego wybrania nie ma, czyli tak jak tutaj:
https://www.google.pl/search?q=t%C5%82ok...B350%3B404
Po za tym ten nowy tłok jest odczuwalnie cięższy od starego a te wycięcia na dole tłoka ( te kwadratowe ) są przesunięte o parę mm w porównaniu do starego tłoka.
Czy to jest normalne i wszystko będzie chodzić dobrze czy jednak dostałem tłok nie do swojego silnika i mam go oddać/zamienić na inny ?
Bardzo proszę o szybką odp
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2014 19:26:41 przez kriss20.)
|
|
03-06-2014 19:24:00 |
|
|
Kaliber
Nowy
Liczba postów: 71
Imię: Konrad
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Dobry pomysł, zły pomysł-ocena zamienników współczesnej produkcji
|
|
03-06-2014 22:07:39 |
|
|
Dezamet_023
Nowy
Liczba postów: 51
Imię: Mariusz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Ja mrozenia walu nie polecam, jak rozgrzalem lozyska i cieplo z goracym sie styknelo to lozysko weszlo tylko do polowy, a jak wal mi temoerature pokojowa i lozysko rozgrzane to weszlo bez zadnych problemow .
Ja ostatnio robilem remont silnika 2 biegowego 023, kupilem lozyska FAG, dalem z przesylka na allegro 70 zl, kupilem wal na gmoto za 66 zl, cylinder ALMOT 60cm3 z calym osprzetem prawie 100 zl (tuleja cylindrama krzywe okna, nierowna zostal zrobiony szlif, ale jezdzi, nie ma problemow z moca ). Gdy skladalem silnik mialem problem gdyz korbowod byl grubszy od oryginalnego. Po zlozeniu silnika zobaczylem ze wal sie klinuje, musialem rozpolawiac silnik znowu i spilowac na karterach miejsce gdzie sie blokowaly. Po rozwiazaniu problemow, silnik pali . Ogolnie polecam wspolczesne wyroby, moze i nie maja idealnych wymiarow ale to jedbak zalezy tez jak sie trafi. Tyle co moge sue wypowiedziec w tym temacie
|
|
04-06-2014 00:04:52 |
|
|
damian94
Uczeń
Liczba postów: 267
Imię: Damian
Pojazd: Romet Chart
|