Dokumenty Romet- ile warte?
|
Autor |
Wiadomość |
Adam104100
Pszegryfff
Liczba postów: 165
Imię: Adam
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Dokumenty Romet- ile warte?
Jestem w stanie wyprostować dokumenty z Ogara na każdy inny. Po pierwsze, nie wiemy co jest wpisane w dokumentach motorowerów na aukcji. Trzeba by było zadzwonić i zapytać o tak szczegółową informację. W jednych dokumentach mam wpisane Romet Kadet, więc pod zwykłego M780 mogę zrobić wersję Kadet 110. Mam komara i w dokumentach mam Romet Komar, więc idzie zrobić z tego wszystko. Jeden z użytkowników forum ma T1 z dokumentami Romet 50, wszystko z jednego kawałka. Różne anomalia są w tych dokumentach i istnieje prawdopodobieństwo, że są wystawione Ogary z dokumentami Romet ew. innymi ciekawymi kwiatkami.
A teraz główny temat. Zakładamy sytuację, że mam dokumenty o treści Romet Ogar. Mam ładnego TS-1 bez dokumentów i chciałbym zaimplementować te z Ogara. Wszczepiam prawidłowe numery do tego TS-1, następnie wybijam tabliczkę znamionową z modelem pojazdu i numerem ramy. Można ją celowo postarzeć. Teraz jadę na SKP, najlepiej do znajomego diagnosty - pana Waldka. Wiadomo, gadam głupoty w stylu, że kiedyś wszystko było Ogar i w gminach to bałagan był. Ci urzędnicy niekompetentni i w ogóle robili wszystko na odwal. Przy dobrych wiatrach (znajomy diagnosta lub kompetentna osoba), dostaję oświadczenie o przejściu badania technicznego i w rubryce inne zapis, że na podstawie nr vin i tabliczki znamionowej stwierdza się prawidłowe dane. Cała sytuacja jest mocno hipotetyczna, ponieważ nie sprawdzałem jej w praktyce. Dopiero na wiosnę będę tak kombinował.
|
|
16-01-2018 23:21:43 |
|
|
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 741
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
Mała poprawka. W przypadku rejestracji na unikat, chodziło mi o dokument własności również bez ciągłości umów.
Rejestracja na zabytek: rejestracja motoroweru w WK - 111,50 zł, "przegląd zerowy" - 100 zł, wydrukowanie białej karty i załączników do niej na papierze o wymaganej gramaturze, oraz wydrukowanie zdjęć u fotografa na papierze fotograficznym błyszczącym - max 50 zł. Oczywiście taka kwota wychodzi przy założeniu, że wszystko zrobisz sam i nie będzie konieczna opinia rzeczoznawcy.
Rejestracja na unikat: rejestracja motoroweru w WK - 111,50 zł, przegląd motoroweru - 60 zł, opinia rzeczoznawcy - minimum 150 zł.
|
|
17-01-2018 15:17:40 |
|
|
Artur
Zachmurzony
Liczba postów: 2,357
Imię: Artur
Pojazd: Inny
|
(16-01-2018 23:02:47)nofack napisał(a): Artur naucz się czytać to nie są dokumenty do Ogara zacznijmy od tego, kupując je ktoś ma jakiś fajny egzemplarz własnie i brakuje mu dokumentow kupuje je i i wtedy ma wszystko podejrzewam że ktoś ko szuka takich dokumentów rejestrował by jakis żadko model Rometa co o dokumentach sobie można tylko pomarzyć żeby znaleś do tego, lub motorynki głownie bo one maja najwieksza wartość 70% jest tego bez dokumentów i ludzie szukaja , własnie tutaj by ich to uratowało a i cena wtedy za taka motorynke wzrośnie i to o ile
Adam104100 napisał(a):Zakładamy sytuację, że mam dokumenty o treści Romet Ogar. Mam ładnego TS-1 bez dokumentów i chciałbym zaimplementować te z Ogara. Wszczepiam prawidłowe numery do tego TS-1, następnie wybijam tabliczkę znamionową z modelem pojazdu i numerem ramy. Można ją celowo postarzeć. Teraz jadę na SKP, najlepiej do znajomego diagnosty - pana Waldka. Wiadomo, gadam głupoty w stylu, że kiedyś wszystko było Ogar i w gminach to bałagan był. Ci urzędnicy niekompetentni i w ogóle robili wszystko na odwal. Przy dobrych wiatrach (znajomy diagnosta lub kompetentna osoba), dostaję oświadczenie o przejściu badania technicznego i w rubryce inne zapis, że na podstawie nr vin i tabliczki znamionowej stwierdza się prawidłowe dane.
I tyle w temacie.
Zresztą, nie tylko chodzi o przekręty. Kiedy ja miałem w starym dowodzie wpisane Jawa-CZ 175, to udało się to wyprostować na eleganckie CZ 175. Można? Można. W 100% legalnie.
Autorze, naucz się czytać.
A jak uważasz, że te dokumenty takie cenne są... to ja Ci sprzedam takie "do Rometa". Dasz mi 700 zł, będę szczęśliwy. Możesz potem za te swoje 2000 zł sprzedawać. Oferta życia, nie przegap!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2018 19:34:38 przez Artur.)
|
|
17-01-2018 19:32:49 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|