KOMAR 2361 - SPORT - kolejny Robak
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: KOMAR 2361 - SPORT - kolejny Robak
Dziękuję, za slowo uznania.
Co do linek - właściwe do Sporta, dostaniesz w LinMot, Częstochowa.
Kolor lakieru zbiornika jest z palety AutoColor - akryl baza + klar. Numer chyba gdzieś podawalem w wątku.
Co do naklejek. Te co mam na swoim, byly na zbiornikach z przetloczeniem na ramę, roczni 1972 i pierwsza polowa 73, potem byly naklejki czerwone na folii metalicznej.
Co do łożysk piast. Tak, kupuję same kulki fi 6,3 - 10 sztuk na jedną bieżnie. Ona może byc lekko wyrobiona, byle by nie bylo pęknięć lub zadziorow, zużycie bez glegokich zatarc. Wszystko wyregulujesz konusami.
Jak coś potrzebujesz, to pisz.
Pozdrawiam
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2017 10:50:55 przez joozek.)
|
|
16-08-2017 10:33:50 |
|
1 osoba postawiła piwo joozek za ten post:1 osoba postawiła piwo joozek za ten post.
Kosa78 (08-16-2017)
|
huraszbigniew
Nowy
Liczba postów: 2
Imię: Zbigniew
Pojazd: Romet Komar
|
Witam panie Józku , jestem tu nowy no i całkowicie zielony.
W związku z tym miał bym kilka pytań a właściwie mnóstwo jako do prawdziwego fachowca i znawcy tematu , jeśli nie sprawi to panu kłopotów.
Jestem w posiadaniu sporta 2361 z 73r ale widocznie z drugiej połowy bo ma obudowę lampy plastikową i zbiornik bez przetłoczenia.
Kupilem go z 10 lat temu stał w garażu aż się doczekał .
Obecnie jestem na etapie malowania , rama i reszta wypiaskowana i tu się pojawia gorąca proźba ( rama już u lakiernika)
1.numer koloru niebieskiego (takiego jak u Pana)
2.numer koloru czerwonego (zbliżonego do oryginału)
3.numer koloru baku
Oczywiście przeczytałem ten wontek od deski do deski dwukrotnie i nie znalazłem.
Jeszcze nie zdecydowałem się czy niebieski czy czerwony.
Z góry serdecznie dziękuję. Pana projekt to po prostu bajka.
Notatka od joozek, 04-01-2018 13:38:47
Poprawiłem byka ...
|
|
|
23-12-2017 05:18:57 |
|
|
joozek
senior
|
(04-01-2018 03:52:29)huraszbigniew napisał(a): No i kolejne pytanie, koła nowe czy oryginał i jak odrestaurować ???
Przypomnę tylko, ze są to lakiery akrylowe
Co do kól;
1. piasty i dekle oryginał ZZR (duże litery to lata produkcji do 1976 roku)
- oczywiście po rozbiorce, najpierw mycie w benzynie, potem szkiełkowane, następnie polerowane na tokarce. Poleruję staliwem, watą stalową OOO, w ten sposób nie zniszczę napisów ZZR. Przed szkiełkowaniem usuwam wprasowane bieżnie wianków - metoda na gorąco, z użyciem prasy, żadnego wybijania młotkiem. Poprawiam też otwory szprych i ich fazki. Na koniec poleruję tarczą zszywaną i pastą żółtą do aluminium. W ten sam sposób przygotowuję dekle piast, czyli najpierw też sprawdzam stan otworów, rantów itp. Tak przygotowane wysyłam do chromowania.
2. Obręcze i szprychy kupuję nowe. Z tego co pamiętam, w tym Sporcie, obręcze są włoskie, a szprychy z Bartnika. Obręcze kupiłem dawno temu, teraz takich nie sprzedają, były krótko na allegro, niestety rozmiar 19 x 1,4 (powinny być 19 x 1,35). Szprychy u polskiego producenta Bartnik - 210 mm, 2,9 mm na nyplu, czyli takie jak oryginał, nyple też od niego.
Dziś niezłą alternatywą są zestawy DeLux w Gmoto, lub bardzo podobne w DsMoto Czy jakoś tak, nazwa firmy. Znajdziesz ich w necie lub na allegro.
Co do części gumowych. Unikaj wszelkich gum AVINA, dętki kup niemieckie, opony też - jeśli planujesz jeździć, np HAIDENAU. Ja zawsze szukam STOMIL-i i je reanimuję.
To chyba wszystko, jak coś to pisz.
|
|
04-01-2018 12:06:23 |
|
|
Tomasz-pr110
Kierowca
Liczba postów: 386
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Pony
|
|
|
04-01-2018 13:33:36 |
|
1 osoba postawiła piwo Tomasz-pr110 za ten post:1 osoba postawiła piwo Tomasz-pr110 za ten post.
Mixol (01-04-2018)
|
joozek
senior
|
BZPGUM Bydgoszcz, dostaniesz w sklepie MOTONET
Są w 2 wersjach, z otworem okrągłym - przednie podnóżki,
z otworem kwadratowym - tylne podnóżki, np Ogar, T-1, a w T-1 przód też.
Sprzedają na sztuki, w parach lub zestawach - im więcej tym taniej
http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/ag0134z/...+szt-.html
|
|
04-01-2018 13:34:47 |
|
1 osoba postawiła piwo joozek za ten post:1 osoba postawiła piwo joozek za ten post.
Mixol (01-04-2018)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|