Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Silnik 027- typowe usterki,porady, naprawy
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Silnik 027- typowe usterki,porady, naprawy
Zależy.
Od wielu czynników, wiem, że zrobiony na odpier*al 027 potrafi narobić problemów albo gdy jest po prostu mocno zużyty. U mnie na przykład po paru dniach padł zapłon, nie wiedziałem o co chodzi no to zmieniłem moduł, wciąż nic i okazało się że całym winowajcą jest pęknięty drut od cewki zapłonowej... Minuta roboty a tak wydałem 70zł na moduł. Ogólnie od prawie dwóch lat nic mi się z zapłonem nie stało, ani jeden impulsator ani moduł nie padł
Sprzęgło ogólnie jest dobrej konstrukcji, z pewnością lepszej niż 019/023, bardzo wytrzymałe i nowoczesnej konstrukcji. Ale pojawiają się dość często problemy z ślizganiem sprzęgła ale wystarczy delikatnie stoczyć talerz i zabierak.
Skrzynia to dokładnie co pisał kolega wyżej, trzeba sprawdzić luz na zabieraku i wyregulować kosę. I to na tyle, skrzynia nie do zajechania.
Gaźnik, zależy jaki masz. Jeśli masz Binga 14 to jeździsz z śrubokrętem płaskim w schowku, bo tylko on jest potrzebny by rozkręcić ten gaźnik na części. A jedyną awarią gaźnika podczas już prawie 2,5 lat użytkowania Charta było zatkanie dyszy xD Co jest dość częstym przypadkiem w moim gaźniku niestety.
Jeśli chcesz remontować to uszczelki z zestawu wykorzystaj conajwyżej do odrysowania na gambicie 0,5mm nowych. Chart MUSI mieć między połówkami uszczelkę 0,5mm.
Wrócę do skrzyni, musisz mieć między łożyskiem a wodzikiem podkładkę falowaną. Ona jest bardzo ważna.
 Romet Charteł bogiem mym
 Romet Traper nałogiem mym
 CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik 
|
|
24-11-2017 00:37:36 |
|
2 użytkowników postawiło piwo JGNZM za ten post:2 użytkowników postawiło piwo JGNZM za ten post.
kaziq (11-24-2017), nofack (11-24-2017)
|
sampras
Nowy

Liczba postów: 75
Imię: Witold
Pojazd: Romet Komar
|
Witam,
na wiele pytań może dać odpowiedź poniższa książka:
Klaudiusz Kociński, Jerzy Przybyła, Edwin Jaruzel
Motorowery Romet. Obsługa i naprawa
Pozdrawiam
(24-11-2017 11:04:03)nofack napisał(a): A więc kolejne pytania mi sie nasuwają:
Jak wyregulować tą kose od biegów i w jakim przypadku trzeba ja wymienić?
Na jakiej zasadzie działa zapłon w tym modelu nie ma platynek ? I jak go się ustawia ?
|
|
24-11-2017 15:54:26 |
|
|
Motorowerzystka
Mekanik xD

Liczba postów: 2,110
Imię: Ania
Pojazd: Inny Romet
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2017 19:16:53 przez Motorowerzystka.)
|
|
24-11-2017 19:15:36 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|