Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Łańcuch chrobocze przy zmianie niektórych biegów
|
Autor |
Wiadomość |
Paul_Julian
Nowy
Liczba postów: 18
Imię: P.
Pojazd: Inny Romet
|
Łańcuch chrobocze przy zmianie niektórych biegów
Mam problem z moim Zenitem Jest oryginalny 5-biegowy wolnobieg i przerzutka z napisem, którego nie mogę rozczytać, ale też oryginał.
Oczywiście śrubki regulującej nie ma...
W serwisie udało się wyregulować na 1 i 2gi bieg tylko czasem jak za szybko zmienię bieg, to łańcuch wpada między 1szy bieg a plastikową osłonę. Ale to akurat najmniejszy problem.
Gorzej, że jak wrzucę 3ci bieg i niżej, to łańcuch chrobocze tak jakby nie mógł się ustawić ( podobnie jak przy "przechodzeniu" z zębatki na zębatkę). Da się jechać, jasne, ale to prosta droga do zepsucia sprzętu albo wypadku.
Wygląda na to, jakby nie dało się wyregulować na wszystkie biegi. Przedtem był wyregulowany tylko na 2gi bieg, a z innych spadał (pomogła wymiana linki i pomoc serwisu).
Ktoś ma jakieś pomysły ? Nie bardzo mi się chce nabywać całego nowego wolnobiegu, przerzutki i manetek....
|
|
28-08-2017 22:32:40 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
29-08-2017 01:15:58 |
|
|
Paul_Julian
Nowy
|
RE: Łańcuch chrobocze przy zmianie niektórych biegów
To właśnie nie jest Favorit - jutro postaram sie cyknąć fotkę. Chciałem zostawić oryginalną przerzutke. W każdym razie... dzisiaj rozpadła sie zębatka przerzutki, i trzeba ją było zamontować na nowo i troszke rozklepać śrubkę.
Okazało sie, ze "wózek" trzeba było dokręcić imbusem, bo za mało trzymał pion na linii zębatki wolnobiegu- zębatki przerzutki, i teraz "na sucho" mniej chrobocze. Zobaczę jutro/pojutrze jak w trasie.
Wchodzą mi wszystkie biegi, ale od 3go chroboczą, tak jakby łańcuch sie nie mógł ustawić, a wiadomo jak to manetka - milimetr w górę czy w dół i już kicha. Więc używam tylko 1 i 2 , i 3jki na parę chwil dla nabrania prędkości
JGNZM - a jaką masz manetkę do tej przerzutki Shimano ? Dźwignię oryginalną czy coś innego ?
|
|
29-08-2017 20:29:20 |
|
|
Paul_Julian
Nowy
|
|
|
30-08-2017 21:09:52 |
|
|
Paul_Julian
Nowy
|
Ok, to juz więcej wyjasnia
Jeszcze nie sprawdzałem jak jeżdzi ( i czy w ogóle) na tym ułożeniu wózka. Na trasie bez problemu można to położenie zmienić imbusem przecież.
Przedtem był bardziej jak na tym zdjęciu (tylko została zmieniona potem przerzutka) http://pics.tinypic.pl/i/00929/v1ayd4k029vd.jpg
Tylko, ze w takim ustawieniu jak na tym starym zdjęciu ( czyli mniejsze naciągnięcie) wózek nie ma "siły", zeby ustawić łańcuch w równej linii ( jak sie patrzy na zębatki).
Powinna być taka prosta linia : https://dobresklepyrowerowe.pl/sites/dsr...G_3478.JPG
I jak sobie poradzić z tym, skoro wózek nie dociska prawidłowo ?
|
|
01-09-2017 22:31:47 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|