AGD wczoraj i dzisiaj
|
Autor |
Wiadomość |
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|
01-07-2017 01:31:37 |
|
|
Lato
Nowy
Liczba postów: 18
Imię: Hubert
Pojazd: Inny Romet
|
RE: AGD wczoraj i dzisiaj
Tak. Farelki miały jedną podstawową wadę - miały jak na tamte czasy kosmiczną moc. Ich ruskie odpowiedniki miały dużo mniejszą. Często nie wytrzymywały kostki łączeniowe, ale jeszcze częściej przełączniki, ale również jeden punkt łączeniowy. Dlatego ja w mojej Farelce OTW-2N wyznaje zasadę, że lepiej zjarać przełącznik na przedłużaczu niż przełącznik, który w tym momencie chodzi JESZCZE po internetach za 40 zł.
Który rocznik ma Twoja?
----
Projektorek mam. Profil. Ale nie mam żarówki...
----
----
W sokowirówce wystarczy wymienić łożyska w silniku. Komutatorowe silniki tak mają.
----
Który typ tej suszarki? SR-11 czy SR-14? Często wystarczy zdjąć owy wiatraczek i usunąć włosy w wałka.
----
----
Co do urządzeń typu gramofon itp. nie mam z nimi styczności. Trochę elektronika mnie odstrasza. Może dlatego lubię stare proste AGD.
----
Wystarczy wymienić przewód w tym żelazku. Watro jeszcze sprawdzić stan styków i jeżeli jest to typ z żarówką przy stykach - jej oprawkę.
----
Ciekawe ile ta nowa kuchenka podziała Sam swego czasu wymieniłem Farelowską KZP-2,5 na indukcyjną. Jestem ciekaw.
----
Odkurzacze Zelmer są niezniszczalne. Jednak po tych 30 latach trzeba niestety przy komutatorowych zainwestować w wymianę łożysk. Dziesiątki tysięcy obrotów robią swoje niestety.
----
Nigdy w życiu nie widziałem prodiża. Wstyd się przyznać, ale nie...
----
A jaki typ tej suszarki? SR-5 czy SRN-15A?
|
|
01-07-2017 13:56:30 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
U mnie w domu też się pewnie trochę tego sprzętu przewinęło i przewija do dziś. Sam używam wzmacniacza Unitra PW9010, a w kącie na regenerację czeka kolumna Tonsil Altus 140. Gdzieś w szafie wala się żelazko Predom-Dezamet, ale nie jest używane i nawet nie wiem czy jeszcze działa. Dobrze wspominam odkurzacze Zelmera, te z dodatkowym otworem wylotowym. Oj jak to wciągało syf z podłogi Pamiętam, że jak "siadł" to wciąż działał, ale pluł iskrami z wylotu powietrza. Znajomy takim Zelmerem pomalował całe auto (malucha albo cc) na podwórku Kupę lat mieliśmy też kuchenkę gazową "Ewa", ale wymieniliśmy ją już dawno temu. Była też jakaś sokowirówka i bodajże suszarka.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
02-07-2017 22:15:24 |
|
|
Lato
Nowy
Liczba postów: 18
Imię: Hubert
Pojazd: Inny Romet
|
Żelazko Dezamet przestanie działać tylko wtedy, gdy pęknie grzałka ceramiczna w taki sposób, aby przerwać drut oporowy. A o to trudno. Chyba, że ktoś go mocno eksploatował lub spadnie z wysokości.
Dzisiaj firma Dezal produkuje takie same żelazka. Tylko zamiast grzałki ceramicznej wkładają rurową.
Jakie to są odkurzacze "z dodatkowym otworem wylotowym"?
Iskry to już śmierć totalna. Tylko przezwojenie wirnika (i czasem uzwojeń w stojanie) może uratować urządzenie. Ale w dzisiejszych urządzeniach nie opłaca się przezwajać, bo kosztuje to zazwyczaj więcej niż nowe całe urządzenie, które podziała kolejne kilka lat i znowu nastąpi zgon. I tak kółko się kręci. Ewentualnie mogły się szczotki skończyć, ale i tak jak druty zaczęły rżnąć komutator to raczej bez przezwojenia by nie przeszło.
W latach 50, 60tych Rzeszowska Fabryka Sprzętu Gospodarskiego (potem Zelmer) określała Gammę II jako odkurzacz, suszarkę do włosów (na szczęście pojawiły się Femy) i właśnie rozpylacz. Potem odkurzacze stały się większe i trochę ciężko byłoby nimi rozpylać ciecze, a tym bardziej suszyć włosy. Ale jak widać te funkcje pozostały aż do czasów odkurzaczy z filtrami. Jeszcze potem ludzie wymyślili, że można nimi pompować materac, a nawet użyć jako pompy do wody. Ale to już oznaczało zgon silnika.
----
Mikser Zelmera oczywiście?
----
Propo jak już jesteśmy na forum Rometu i zaczęliśmy pisać o AGD i silnikach.
Czy w prądnicach w dynamach rowerowych zastosowali szczotki węglowe?
|
|
03-07-2017 01:02:27 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|