Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tulejki przedniego zawieszenia
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Tulejki przedniego zawieszenia
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
26-03-2017 05:09:50 |
|
|
joozek
senior
|
Wbić to można gwoździa w deskę
Tuleje należny wcisnąć, wprasować. Te bez kołnierza, z użyciem odpowiedniej tulei, tak by była osadzona na właściwej głębokości.
Zapytasz za pewne ile wynosi ta właściwą głębokość?
Możesz to sam ustalić. Wykręć lagi i sprężyny. Przyłóż to wszystko równolegle z boku do widelca., tak by górna część zestawu rozpoczynała sie na wysokości górnej półki. Jeżeli obie tuleje pcv maja 35 mm, a skok widelca ok 70 mm (wg danych producenta 65 mm ), to miedzy jedna a druga tuleją powinna być właśnie przerwa ok 70 mm. Ja wciskam tuleje tak, by ta przerwa miedzy nimi wynosiła 85 mm. Dlaczego??? To proste, w górnej części lag, są 3 przetłoczenia, pełnią podwójną role. Po pierwsze, umożliwiają wkręcenie sprężyn do wewnątrz, a po drugie są "magazynkiem" smaru, który laga sobie "pobiera", "dostarcza", podczas pracy w tulejach.
Mam nadzieje, że coś z tego zrozumiałeś i choć trochę pomogłem.
|
|
29-03-2017 00:13:44 |
|
|
Art 12
Nowy
Liczba postów: 2
Imię: Artur
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Witam serdecznie mistrza, mam pytanie jaka powinna być odległość miedzy tulejkami w Romet pony 301 aktualnie remontuje a niestety nie posiadam takowej wiedzy,bylbym bardzo wdzięczny za pomoc
quote='joozek' pid='517286' dateline='1490735624']
Wbić to można gwoździa w deskę
Tuleje należny wcisnąć, wprasować. Te bez kołnierza, z użyciem odpowiedniej tulei, tak by była osadzona na właściwej głębokości.
Zapytasz za pewne ile wynosi ta właściwą głębokość?
Możesz to sam ustalić. Wykręć lagi i sprężyny. Przyłóż to wszystko równolegle z boku do widelca., tak by górna część zestawu rozpoczynała sie na wysokości górnej półki. Jeżeli obie tuleje pcv maja 35 mm, a skok widelca ok 70 mm (wg danych producenta 65 mm ), to miedzy jedna a druga tuleją powinna być właśnie przerwa ok 70 mm. Ja wciskam tuleje tak, by ta przerwa miedzy nimi wynosiła 85 mm. Dlaczego??? To proste, w górnej części lag, są 3 przetłoczenia, pełnią podwójną role. Po pierwsze, umożliwiają wkręcenie sprężyn do wewnątrz, a po drugie są "magazynkiem" smaru, który laga sobie "pobiera", "dostarcza", podczas pracy w tulejach.
Mam nadzieje, że coś z tego zrozumiałeś i choć trochę pomogłem.
[/quote]
|
|
01-08-2024 19:27:24 |
|
|
joozek
senior
|
Witam.
Praktycznie wszystko napisałem.
Odległość między tulejkami ustalam na 8 cm, między wprasowaną pierwszą (tą bez kolnierza), a ta druga z kołnierzem. Tu mała uwaga, kilka lat doświadczenia. Tulejki toczę o dl 40, 42mm, a nieraz i 45mm.
Uzależniam to od stopnia zużycia lag, goleni. Tak by pracowały w optymalnych miejscach.
Przypomnę też, że tuleje osadzam na sucho. Wcześniej rury widelca dokładnie czyszczę, myje i wycieram.
Tuleje rozwiercam rozwiertakiem nastawnym, pod wymiar lag.
|
|
02-08-2024 11:57:25 |
|
|
Art 12
Nowy
Liczba postów: 2
Imię: Artur
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź, pytanie czy w motorynce jak i Romecie ustawiać na ten sam wymiar odległość tulejek?
Jeśli motorynka ma krótszy skok zawieszenia?
(02-08-2024 11:57:25)joozek napisał(a): Witam.
Praktycznie wszystko napisałem.
Odległość między tulejkami ustalam na 8 cm, między wprasowaną pierwszą (tą bez kolnierza), a ta druga z kołnierzem. Tu mała uwaga, kilka lat doświadczenia. Tulejki toczę o dl 40, 42mm, a nieraz i 45mm.
Uzależniam to od stopnia zużycia lag, goleni. Tak by pracowały w optymalnych miejscach.
Przypomnę też, że tuleje osadzam na sucho. Wcześniej rury widelca dokładnie czyszczę, myje i wycieram.
Tuleje rozwiercam rozwiertakiem nastawnym, pod wymiar lag.
|
|
02-08-2024 12:27:40 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|