Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jak malować ogara?
|
Autor |
Wiadomość |
kacperszkudlarek
Dobro obywatela, celem partii!
Liczba postów: 1,015
Imię: Tak
Pojazd: Inny
|
RE: Jak malować ogara?
Moim zdaniem, najtańszy i najlepszy sposób to właśnie będzie kompresor/sprężarka ponieważ, za farbę aż tak (raczej ) dużo nie zapłacisz, a efekt będzie lepszy niż sprayem (farba nie schodzi, a ładnie wygląda ). Ja sam wiem po swoim przypadku, może ci kilka zacieków wyjść w nie których miejscach. Jak by co, mi akurat tata pomalował simsona i pierwszego MR-acza , i efekty były gitara . Ten mój ,,Prezeso" mój też będzie malowany kompresorem/sprężarką .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2017 00:39:19 przez kacperszkudlarek.)
|
|
22-02-2017 00:38:39 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Powiem tak, malowałem Ogara w piwnicy, gdzie jak wiadomo w powietrzu pełno syfu pewnie lata. Malowałem oczywiście lakierem w sprayu. I jak wyszło? Jak na spray całkiem nieźle.
Wszystkiego można dokonać jeśli się chce i ma się choć trochę praktyki. Dlatego nie zniechęcajcie chłopaka. Moim zdaniem lepiej samemu zrobić to sprayem niż od razu oddawać do lakierowania. Wiadomo, że to drugie da lepszy efekt, ale to pierwsze przyniesie więcej korzyści. Własną satysfakcję, odrobinę praktyki i moim zdaniem przyjemności. Od czegoś trzeba zacząć, a najlepiej jest zaczynać od sprayu, pomalować to, czy tamto, aby wyćwiczyć jakieś umiejętności. Potem można przesiadać się na kompresor i robić to już fest porządnie, mając jakieś zaplecze doświadczenia.
Takie jest moje zdanie. Sam do teraz jak lakieruję to sprayem, nie koniecznie z wyboru, a raczej z braku dostępu do innych technik. I dodam na koniec jedno. Ważna jest też sama jakość lakieru, bo ten Ogar ze zdjęcia wyżej o ile wygląda nieźle, tak sam lakier jest marnej jakości. Znaczy wygląda i trzyma się nieźle, ale ma jedną sporą wadę. Benzyna go rozpuszcza niemal natychmiastowo. Dlatego polecam zaopatrzyć się w dobry lakier. Ja dobrze wspominam Motipowskie lakiery "Fly Color". Trochę drogie, ale warte swojej ceny.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
22-02-2017 01:47:42 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Quake96 za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Quake96 za ten post.
pajak (02-22-2017), Thomix14 (02-22-2017)
|
rafi555
Zawodowiec
Liczba postów: 2,555
Imię: xxxxxx
Pojazd: Romet Pony
|
powiem tyle motorynkę malowałem sprayem
http://www.bankfotek.pl/view/2060257
leciałem tak jednego dnia podkład, drugiego kolor, po 3-4 dniach bezbarwny kiedy pomalowałem nim na bak farba zaczęła spływać dlatego nie malowałem nim reszty, (oczywiście jak lakiery wyschły przecierałem je z zanieczyszczeń, a bezbarwny był niby kompatybilny do tych lakierów) po roku całość zeszła (farba pękała i odpadała płatami) więc pomalowałem to jakimś super lakierem z utwardzaczem
http://www.bankfotek.pl/view/2060258
fakt lakier jednolitego koloru, ale wcale się nie błyszczy i jest lekki efekt skórki pomarańczy pani w sklepie mówiła, że będzie się świecił jak psu jajca ale tak nie jest
owszem, sprayem można ładnie pomalować jak jest dobry, kolega taty kiedyś sprayem junaka pomalował i ładnie mu to wszystko wyszło
http://www.bankfotek.pl/view/2060259
jak twierdzi trzeba uważać na to, że lakier jest kruchy i benzynę oraz zanieczyszczenia smary oleje itp. wtedy sprey będzie błyszczeć latami
co do temperatury malowania pani w sklepie mi tak powiedziała
|
|
22-02-2017 12:24:48 |
|
|
rafi555
Zawodowiec
Liczba postów: 2,555
Imię: xxxxxx
Pojazd: Romet Pony
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2017 18:11:02 przez rafi555.)
|
|
22-02-2017 18:09:19 |
|
|
Arexu17
Uczeń
Liczba postów: 188
Imię: Arek
Pojazd: Inny
|
|