Sprzedaż motoroweru bez ważnego OC- skutki
|
Autor |
Wiadomość |
Tomaszabc
Nowy
Liczba postów: 117
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Pony
|
Sprzedaż motoroweru bez ważnego OC- skutki
Siema, na swoim przykładzie napiszę, że jeżeli motorower ma tzw. stary dowód i nie jest w nowym rejestrze to OC musi mieć tylko osoba która go rejestruje w WK (najlepiej niech ma OC od dnia zakupu).
Wszyscy poprzedni właściciele z umów choćby by ich było nawet 6ciu nie są w ogóle wprowadzani do systemu i UFG nie wie, że takowi byli.
Rejestrowałem motorynkę z 2 pośrednimi właścicielami + osoba z potwierdzenia zgłoszenia do rejestru. Sprawdziłem na stronie:
https://historiapojazdu.gov.pl/
i wychodzi, że jestem 2gim właścicielem dopiero, osób z umów na kartkach papieru tu nie ma.
Prawo przewiduje, że wszyscy dostaną kary którzy nie mają OC ale jak życie pokazuje "prawo prawem a praktyka co innego" i nikt takowej kary nie dostaje.
|
|
23-04-2016 10:05:40 |
|
|
Semmao
Podszeptywacz
Liczba postów: 4,470
Imię: Tom
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Sprzedaż motoroweru bez ważnego OC- skutki
(23-04-2016 19:58:13)Tomaszabc napisał(a): Nie takie wcale oczywiste.
Oczywiste, oczywiste. W CEPiK widnieją tylko właściciele wpisani w system, przeniesienie własności nie jest ewidencjonowane w przypadku przedsystemowych tj informatycznych wpisów, czyli teczek, aczkolwiek umow trafiają do teczki. UFG samo z siebie nie sprawdza poszczególnych przypadków, chociaż planują zmiany prawne i automatyczne sprawdzenie danych ubezpieczycieli w porównaniu z CEPiK. Obecnie UFG nakłada kary tylko ze zgłoszenia urzędniczego, policyjnego i ubezpieczycielskiego. Ubezpieczyciel ma obowiązek zgłoszsenia braku wpłaty do UFG.
Quake96 - 18-06-2013 22:49 -Cóż chciałeś Rometa to musisz się liczyć z wydatkami
kamil97 - 22-10-2014 10:02 -Ano ,,Chciales rysia, musisz się liczyć z wydatkami"
jurek_j - 25-04-2016 19:28 -chciałeś rometa, musisz się liczyć z problemami
|
|
23-04-2016 20:38:32 |
|
|
jacomoto
Praktykant
Liczba postów: 412
Imię: Jacek
Pojazd: Romet Komar
|