Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
ZMW Żak 1962 JGZNM
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
ZMW Żak 1962 JGZNM
W końcu czas ukazać go oficjalnie
Otóż jego historia jest dosyć ciekawa. Kupił go w 1962 roku mój pradziadek. Niestety od niego już nic się nie dowiem ale, gdy jechał na pierwszą jazdę 30 km to spadł mu łańcuch i nie mógł go znaleźć to pchał Żaka do najbliższego telefonu i kazał dziadkowi kupić łańcuch i otóż ten łańcuch jest do dzisiaj (od Simsona Sr2 chyba).
Zaś dziadek nim jeździł, niestety nikt wówczas nie miał u nas aparatu, więc nic z tamtej epoki po za samym Żakiem się nie zachowało ![Sad Sad](images/smilies/sad.gif)
Później dostał go mój wuja, który pomalował go pędzlem, efekt na ramie nie jest zły ale pędzel to pędzel.
Zaś stał kilkanaście lat w stodole aż do mniej więcej 2013 roku, kiedy to dziadek go stamtąd wyciągnął, ustawił zapłon i odpalił po kilku obrotach pedałami ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif)
Na początku tego roku dziadkowi przypomniały się numery z tablicy rejestracyjnej co było OGROMNYM wyczynem. Żak miał być czasowo wyrejestrowany w latach 90', a jakimś trafem ktoś go w WK wówczas zaznaczył jako zezłomowany. Na szczęście dowód rejestracyjny był w archiwum, a dziadek miał go zapisanego na siebie więc podpowiedziałem mu o rejestracji na unikat. Jest to zwykła rejestracja na białe tablice, tylko jakby pojazd jest rejestrowany od nowa tylko, że potrzebna jest opinia rzeczoznawcy (400 zł u mnie) o oryginalności i unikatowości pojazdu.
Niestety, wujek prawdopodobnie zajechał oryginalny silnik, bo założył zwykłe S38 od Komara. Ten Żakowski różni się zapłonem, który bardzo przypomina to od Simsona, tylko tyle, że są 2 cewki. Inna jest również kapa zapłonu (tłoczona) i wał. Na szczęście kartery i wnętrzności (oprócz wału) są u dziadka więc jestem o to spokojniejszy ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif)
No i tylna lampka nie jest oryginalna, dziadek ma ją, tylko że zmienił, bo był problem z wylatującymi żarówkami.
Cóż, to już chyba wszystko. Na razie go nie ruszam, może wymienię pierścienie, pokombinuję z gaźnikiem, bo nie chce się wkręcać.
![Powiększ](http://i.imgur.com/MDU6oqr.jpg)
P.S Kłejk, niemiętki czy ktoś inny poprawcie literówkę w temacie (ma być JGNZM)
![Heart Heart](images/smilies/heart.gif) Romet Charteł bogiem mym
![Cool Cool](images/smilies/cool.gif) Romet Traper nałogiem mym
![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif) CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik ![Tongue Tongue](images/smilies/tongue.gif)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2016 23:58:18 przez JGNZM.)
|
|
04-12-2016 23:57:22 |
|
5 użytkowników postawiło piwo JGNZM za ten post:5 użytkowników postawiło piwo JGNZM za ten post.
Chmielu17 (01-28-2017), Emikel (12-06-2016), jacomoto (09-10-2017), klodian2002 (03-29-2018), Motorowerzystka (12-05-2016)
|
Semmao
Podszeptywacz
Liczba postów: 4,470
Imię: Tom
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
05-12-2016 00:00:20 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
05-12-2016 00:18:17 |
|
|
adam50t1
Pasjonat PRLu
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/uczen.png)
Liczba postów: 223
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: ZMW Żak 1962 JGZNM
Legendy nigdy nie umierają !
|
|
06-12-2016 21:47:24 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
06-12-2016 23:37:50 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
Achh, fajna historia, fajny sprzęcik ![Wink Wink](images/smilies/wink.gif) Zazdroszczę
|
|
07-12-2016 00:10:55 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
Sądziłem, że w Twoim Żaku siedzi oryginalny silnik z wałem.
Ceny tego dziś, to koszmar, zresztą każdego innego detalu Żaka też ![Huh Huh](images/smilies/huh.gif)
Trzeba niezłą sakiewkę na taki remont.
Niestety, gumy na siedzenia są tylko do Komara z napisem ZZR. Do tego układ tych "bąbelków" na siedzeniu też jest inny. Sam szukam właściwą - chociaż stelaż mam od Komara.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
07-12-2016 11:17:37 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|