Polo M-760 - Kolejny Robak
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Polo M-760 - Kolejny Robak
(06-04-2016 00:17:49)ananas napisał(a): Ten dziurkacz to zwykły dziurkacz do skóry?
Ten dziurkacz, a raczej 2, to śruba M8 zatoczona do fi 6,8 mm, oraz M12 na fi 10,5 mm. Twardość 8,8 Krawędź tnąca od środka pod kątem 60 stopni.
Dorobiłem też otwornicę fi 20 mm, pod otwory poduszek silnika metal-guma.
(06-04-2016 21:15:16)jurek_j napisał(a): Dzisiaj odwiedziłem kumpla i mówi że był u znajomego, który ma stado wyremontowanych Rometów, że fajnie toto wygląda i że w ogóle fajnie. Zapytał się czy chcę zdjęcia zobaczyć, no to dlaczego by nie... Jeszcze się spytałem czy to gdzieś z naszych okolic, mówi że z Lubonia, także Józek, sławny jesteś . Chwalił się swoją Trophy?
Pozdrów Radka - vel Elgora, ode mnie
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2016 22:55:37 przez joozek.)
|
|
06-04-2016 22:53:03 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
Jogurt (04-25-2016), jurek_j (04-06-2016)
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Polo M-760 - Kolejny Robak
Obiecałem i w końcu to czynię - silnik 017 do mojego Polo M-760 złożony.
Zostały już tylko szczegóły, no i potem uruchomienie.
Praktycznie wszystkie niezbędne "dodatkowe narzędzia" już sobie dorobiłem. Jedynie co to, brakuje mi stanowiska roboczego do montażu karterów podczas składania - coś takiego jak w/w filmie Simsona. Choć imadło z aluminiowymi nakładkami szczęk też się spisało. Może coś wykombinuję w tzw między czasie
Ok, koniec pisania, pora na dokumentację zdjęciową - a nazbierało się tego
Zapraszam
Najpierw było mycie, rozbieranie, szkiełkowanie i planowanie powierzchni. Poprawiłem też wszystkie gwinty. Po tych wszystkich zabiegach kosmetycznych zadziałałem sprężonym powietrzem, a na koniec - kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej - efekty na tacy Co by to było gdybym tego nie zrobił.
Pora na montaż łożysk w karterach - łożyska na 4 godz do lodówki, a przed montażem opalarka i nagrzewanie gniazd 4, 5 min. Wcześniej montaż zabezpieczeń segera.
Teraz pora na wał ZMD. Poszedł do zamrażarki na noc, a łożyska przed montażem nagrzewane do ok 90 stopni.
Oczywiście o podkładce nie zapomniałem
Następnie z zamrażarki przyszły wałki do łożysk w karterach, które nagrzałem od środka.
Czas na osadzenie wału z łożyskami, który tym razem był w zamrażarce 4 godziny, a gniazdo podgrzane opalarką.
Wszystkie łożyska, wał i wałki nie wymagały użycia nawet raz młotka - nawet gumowego Potrzebowałem jedynie porady Mateusza - chodziło o podkładki wałka skrzyni biegów - DZIĘKUJĘ - urwał się z pracy by mi pomóc
Teraz składanie trybów.
Pora na uszczelkę - nasączona Hermetykiem - rozprowadzony równomiernie, bez glutów i tak by nie wyciekał.
Trochę oleju na tryby - Lux 10 i drugi karter do kompletu. Wszystko dwie łapki poskładały i poskręcały śrubami Tu odstępstwo - śruby imbusowe - pięknie wszystko ściągnęły.
Uszczelnienia - ich krawędzie i gniazda osadcze, przed montażem odtłuszczone benzyną ekstrakcyjną, a na wałki poszła kropla oliwy
Ciąg dalszy montażu - zębatka i zabezpieczenie jej i wałka. Kolejna uszczelka i pokrywka. Poduszki silnika, korek i uszczelka spustu oleju.
Druga strona; zderzak rozrusznika, koło zębate, wcześniej podkładka kosza sprzęgłowego i sam kosz, oczywiście wszystko z zabezpieczeniami.
Sprzęgło z przekładkami i nowymi tarczami. Te wcześniej leżały w oleju całą noc.
Docisku nie złożyłem, bo zapomniałem zawleczek
Ok, na dziś koniec tego maratonu - serwer może tego nie wytrzymać
Zapraszam do komentarzy.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
23-04-2016 00:12:24 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
mateeusz (04-24-2016), Semmao (04-23-2016)
|
komarinho
długodystansowiec
Liczba postów: 552
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
24-04-2016 23:35:45 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości