Mój Ogar 200 i inne zabaweczki
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Mój Ogar 200 i inne zabaweczki
Hvil, trzymałes motocykl pionowo? Koło do sufitu przyczepiłeś, czy jak?
Kłejk, świetna porada. Zważywszy na post numer czterdzieści pięć w tym temacie...
Jeśli silnik względem podłoża umieszczony jest poziomo, może lekko sączyć się, w mojej pancerce sączy się, dopiero jak było 200ml oleju w skrzyni to nie sączyło się. Tylko to mogły być wycieki spowodowane rozpryskiem oleju w karterach, przedostanie się oleju do otworu wałka kopniaka. Każda ciecz napotykając na otwór ucieka, praw fizyki pan nie zmienisz.
Oringi albo simmering. Innej opcji nie ma. Jeśli w przypadku jeżdżenia można zauważyć, że łańcuch 'sam' się smaruje - na 100% simmering.
Poza tym oring kosztuje złotówkę, simmering trzy. Pięć złotych warte jest takich długich dywagacji?
|
|
09-06-2015 20:29:54 |
|
|
hvil
Technik
Liczba postów: 755
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Kilka nowych zdjęć zabaweczek z tego sezonu:
Okej, Jaskółka i TS Custom całkowicie już skończone to czas na nowy nabytek z zimy. Oto on:
Wiem, pies straszny ale za pół darmo wzięty, a ja mam do niej dwa sprawne silniki dodatkowo. Nie będzie może oryginał, ale schludna jeżdżąca na tyle ile pozwoli jej stan kompletności.
W dniu wczorajszym w ciągu godzinki, motorynka została rozebrana do piaskowania. I to jest piękne w tym sprzęcie, w 40 min rozłożona na części pierwsze!
Mam tylko jedno pytanie, oś wahacza w motorynce jest na metalowo-gumowych tulejkach, czy plastikowych, bo na allegro są ośki z tulejami plastikowymi, a ja u siebie mam tuleje metalwo-gumowe...
Czy to kolejny patent poprzednich właścicieli czy takie mają być?
Z rzeczy do zrobienia poza malowaniem:
-wymiana pokrowca siedzenia
-założenie jednego z moich silników
-prostowanie i poprawienie podnóżków bo są pospawane na odpierdziel.
|
|
02-07-2015 09:54:38 |
|
|
hvil
Technik
|
Co by tu napisać... to ja może tylko pokażę:
Motocykl sprawuje się idealnie, z każdą setką km tłumik robi się coraz głośniejszy, więc na przyszły sezon zapewne zawita w nim hartman.
Jedyne co mi przeszkadza to biegi... jednak przepaść technologiczna między 4ro a 5cio biegówką jest ogromna. Piątka chodzi idealnie a tu już tego nie można tak określić, większy skok dźwigni, gorsza kultura zmiany itp.
Teraz mam przynajmniej wszystkie biegi i jeździ się świetnie bez efektów dźwiękowych - młockarni. Silniczek chodzi świetnie, jednak zmiana biegów związana w jakikolwiek sposób z drugim biegiem... czuć pod butem każdy ząb kłowy nim się zakleszczą.
|
|
07-08-2015 10:04:12 |
|
|
hvil
Technik
|