Mój pierwszy Ogar 200
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Mój pierwszy Ogar 200
Tak siedzę i się zastanawiam jak to w sumie jest z tym wydechem... No bo okej, wiadomo, że tam wystarczy dać obejmę, ale jak obejma ma w jakikolwiek sposób pomóc skoro w tym moim wydechu nie ma nacięć na końcówce, więc obejma nie ma jak ścisnąć tej końcówki do kolanka. Jak dobrze patrzę to w necie są zdjęcia gdzie widać, że np. komarowski tłumik ma takowe nacięcia i wtedy obejma ma sens, bo zaciska do siebie nacięte części. Ale jak nie ma nacięć to nie ma czego dociskać i wtedy obejma nic nie da. Póki co mam to jakoś uszczelnione tym cementem i dałem opaskę metalową na kolanko przy tłumiku coby trochę utrudniła ewentualne wydmuchiwanie pasty, ale chyba jutro skorzystam z pomocy kumpla i wytnę te nacięcia po czym po prostu ścisnę to obejmą.
Tu dobrze widać o jakie nacięcia mi chodzi.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
03-03-2016 01:19:22 |
|
|
komarinho
długodystansowiec
Liczba postów: 552
Imię: Paweł
|
|
03-03-2016 01:23:29 |
|
|
komarinho
długodystansowiec
|
|
03-03-2016 01:26:01 |
|
|
komarinho
długodystansowiec
|
|
03-03-2016 01:28:40 |
|
|
Quake96
|
(03-03-2016 09:27:31)Rafku napisał(a): I na ile jest to uszczelnione? Bo u mnie tona tego cementu i sylikonu, i zakręcenie tego nakrętką na łączeniu kolanko-wydech starcza na jakieś 20km... Potem ten cały cement pęka i zaczyna się wyciek...
I o jakim wy gwincie piszecie? To tłumiki od ogara 200 miały gwint na nakrętkę, na łączeniu kolanka z tłumikiem? Pierwsze słyszę i jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim wydechem lol
U mnie w Ogarowskim wydechu cały czas dawało radę. Zrobiłem na tym jednym Ogarem dobre 200-300km i ani śladu po oleju. Cement pchałem w tą szczelinę gdzie inni dają sznur (w środku wydechu, za zakrętką) i na sam gwint oraz kolanko.
No i gwint jest w samym wydechu. Wkręcasz w niego nakrętkę. Kolanko nie ma gwintu
A skoro już o tym uszczelnianiu mowa...
No szczelniej już się nie da Kumpel porobił mi kilka porządnych nacięć, kolanko i wydech posmarowane cementem i zaciśnięte do oporu cybantem. Mistrzostwo estetyki to nie jest, ale wierzcie mi na słowo, że w rzeczywistości nie wygląda to najgorzej. Najważniejsze jest to, że wydech jest tam uszczelniony "w 200%" i nie ma już ani grama luzu wydechu względem kolanka. Można rzec, że oba elementy stały się jednością
|
|
03-03-2016 16:59:50 |
|
|
Quake96
|
Ja nie wiem czemu, ale według mnie to tak tragicznie nie wygląda. Fakt, że nie jest to mistrzostwo pod względem estetyki i dobrego gustu, ale ta "gorsza" strona chowa się za wydechem, a cały cybant jest ocynkowany i jakoś to tam wygląda. Ja stawiałem w pierwszej kolejności na skuteczność, a że akurat coś takiego udało mi się kupić i się sprawdziło to cóż
Z resztą może w tygodniu wpadnie trochę fotek z jakiejś sesji czy coś to będzie okazja się przekonać, że na tle całego Ogara to taka pierdółka wcale tak źle nie wypada
|
|
03-03-2016 23:21:17 |
|
|
komarinho
długodystansowiec