Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kilka pytań o łożyska, pierścienie
|
Autor |
Wiadomość |
Tomaszabc
Nowy
Liczba postów: 117
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Pony
|
Kilka pytań o łożyska, pierścienie
Witam, rozebrałem swój silnik od motorynki dezamet 023.
-Po rozpołowieniu karterów jedno łożysko (6203) zostało na wale korbowym, siedzi na nim dosyć mocno i nie wygląda na to, że łatwo zejdzie. Wkładając wał z łożyskiem do prawego kartera, łożysko wchodzi przy niewielkiej sile ale też nie luźno. Czy znaczy to coś złego?
W drugim, lewym karterze łożysko siedzi sztywno w karterze.
Dobór luzu C3 nie tyczy się raczej luzu zewnętrznego ?
-po wyjęciu tłoka zauważyłem pęknięty pierścień dolny. Średnica wcięcia na pierścień w tłoku to 34 a tłok ma 38 zewnętrznej. Jest firmy Almot, planuję dokupić pierścień. Podpowiedzcie jaki? N38?
https://gmoto.pl/tloki-i-pierscienie-do-...23302.html
Chciałbym jeszcze na tym zestawie co mam pojeździć trochę bo nie wygląda to źle, aż do zdychu .
-Mam rysę na 0,5mm na cylindrze. Dużo mocy się traci przy czymś takim?
Pozdro
|
|
20-02-2016 21:01:40 |
|
|
Tomaszabc
Nowy
|
RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie
Nie chciałem pisać tego ale napiszę, kupię jednak nowe pierścienie, jedno łożysko i będę dojeżdżał motorynkę a jak straci moc i będę miał więcej gotówki to pobawię się wymiany.
Oglądałem uszczelniacze, oglądałem łożyska. Na moje oko nie wykazują zużycia, uszczelniacze z oporem wchodzą na wał. Do tego są czarne więc prawdopodobnie nie tanie kolorowe sylikony.
Łożysk nie wyjmowałem z silnika, czytałem, że wyjęcie tworzy nieszczelności.
W tak wysilonych, niskoobrotowych silnikach jak motodrynka to łożyska pohasają jeszcze kupę czasu moim zdaniem.
Rady niektórych są bardzo cenne ze względu na fachowość i niezawodność rozwiązania (wymiany) jednak Polak to jest Polak cebulak, jak w moim awatarze i robi po taniości
Pozdro
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2016 12:21:27 przez Tomaszabc.)
|
|
21-02-2016 12:20:34 |
|
|
Tomaszabc
Nowy
|
RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie
Bida Panie, bida. Ostatnio 640 na dentystę (byle jakich omijam), wcześniej też moturynkę kupiłem z papierami, oc opłaciłem, dziewczynie czytnik ebooków na urodziny kupić chcę
Czas to ja mam, gorzej z możliwością zarobienia (student).
Każdy orze jak może hehe
Potwierdzam jednak, że najlepiej by było powymieniać
|
|
21-02-2016 14:18:35 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|