Zarejestrowanie wyrejestrowanego motoroweru
|
Autor |
Wiadomość |
Bosek21
Zmotoryzowany
Liczba postów: 19
Imię: Kuba
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Zarejestrowanie wyrejestrowanego motoroweru
Siema, mam wyrejestrowanego ogara. Byłem dzisiaj w wk i powiedzieli mi że musze najpierw pójść do rzeczoznawcy.
Z tego co mi mówili ludzie rejestrujący takowy motorower nie trzeba było nigdzie iść tylko do wk po tymczas. dowód i tablice potem przegląd i oc.
A tutaj mi baba wyjechała z jakimś tak jak wspomniałem rzeczoznawcą. Na internecie też czytałem że nie trzeba nic takiego.
Za tydzień znowu tam jade i co mam powiedzieć? Jakieś rady?
Bo na pewno nie będę wydawał 200zł [jeżeli się myle to poprawcie mnie]
ps. ogar wyrejestrowany przed 97r. i jest 100% sprawny
ps2. widziałem kilka wątków z tą tematyka ale nie ma tam tego problemu
Notatka od nie_mientki, 10-02-2016 12:24:27
Przeniosłem wątek
|
|
|
09-02-2016 20:26:43 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Zarejestrowanie wyrejestrowanego motoroweru
Bo jest WY-RE-JE-STRO-WA-NY, rozumiesz? Nie ważne czy przed 97 czy po. W życie weszły nowe przepisy i teraz nie zarejestrujesz "ot tak", choćbyś wyrejestrował go w 1970. Tylko zabytek/unikat. A to, że innym zdarzało się w takich przypadkach normalnie zarejestrować to po prostu wynika z niewiedzy urzędników, którzy do tego dopuścili, bądź faktu, że jeszcze "kilka" lat temu można było zarejestrować pojazd wyrejestrowany przed 97.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
09-02-2016 21:15:55 |
|
|
Junak
Majster Garage
Liczba postów: 31
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Komar
|
jeśli pojazd był wyrejestrowany nie da się go zarejestrować bez opinii rzeczoznawcy, sam to przechodziłem z moją Jawą. Mam ją na białych tablicach, normalnie zarejestrowaną, ale warunkiem w ogóle możliwości przywrócenia jej na drogi było posiadanie opinii że jest to pojazd znaczący dla udokumentowania historii motoryzacji. W praktyce wygląda to tak:
-najpierw uruchamiasz motocykl żeby był sprawny i w miarę wyglądał, musi być jak najbliższy oryginałowi
-dzwonisz do pana rzeczoznawcy i umawiasz się z nim na przyjazd do Ciebie lub Ty zawozisz motorek do niego. -pan robi fotki motorka lub auta które chcesz zarejestrować i dostajesz po jakimś czasie taką opinię:
-z taką opinią i dowodem rejestracyjnym, oraz wypełnionym wnioskiem idziesz zarejestrować pojazd, zostaniesz skierowany na przegląd.
To jest cała droga do przebycia, rejestracja jest na białe, zwykłe tablice, opinia kosztuje około 200 zł, na żółte jest drożej. Innej legalnej metody nie ma, chyba że jesteś, właścicielem widniejącym w dowodzie rejestracyjnym wtedy istnieje możliwość że uda się zarejestrować normalnie, ale to już jest dłuższa historia która Ciebie raczej nie dotyczy.
|
|
10-02-2016 02:00:44 |
|
3 użytkowników postawiło piwo Junak za ten post:3 użytkowników postawiło piwo Junak za ten post.
Kanilox (02-11-2016), Latos (02-10-2016), Semmao (02-10-2016)
|
jjaworskyy
Nowy
Liczba postów: 24
Imię: łukasz
Pojazd: Inny
|
|
|
10-02-2016 11:45:21 |
|
1 osoba postawiła piwo jjaworskyy za ten post:1 osoba postawiła piwo jjaworskyy za ten post.
Motorowerzystka (02-10-2016)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|