Junak M10 - remont 2016
|
Autor |
Wiadomość |
Mr.Kropek
Nowy
Liczba postów: 55
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Junak M10 - remont 2016
Witam wszystkich.
Niestety musiałem wstrzymać renowację Jawy ( http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=32639 ), ponieważ muszę zająć się motocyklem którym poruszam się na co dzień, czyli Junakiem M10. Na początek kilka słów o Junaku. Motocykl kupił mój tata dokładnie 26 lat temu. Zrobił on remont silnika i cieszył się z jazdy przez długie lata. Nadeszła chwila, gdy odstawił go do garażu i na jakiś czas o nim zapomniał. Gdy byłem mały tata zabierał mnie na przejażdżki a ja tylko marzyłem, że kiedyś dosiądę tej maszyny. No i nadeszła ta chwila, rok temu zrobiłem prawo jazdy i zacząłem swoją przygodę z Junakiem. Niestety dość często junak miewał humory, to prądnica padła, to coś innego się schrzaniło. Pod koniec sezonu było już wiadomo, że bez remontu silnika się nie obejdzie. No i cóż decyzja o przerwaniu renowacji Peraka, i rozpoczęciu prac nad Junakiem.
Tydzień temu zaczęły się pierwsze prace. Zdjęty został cylinder, głowica, tłok, iskrownik. Silnik został wyciągnięty z ramy, oraz wczoraj zostało rozebrane sprzęgło.
Jak się okazało silnik nie jest w najlepszej kondycji. Sporo części nie da się już uratować i po prostu będą musiały zostać kupione nowe. Zdjęcia poniżej:
Junak przed remontem:
No to lecimy :
Oczywiście temat będę starał się regularnie aktualizować, choć wiadomo jak to jest z czasem i pieniędzmi
Zapraszam:
http://www.youtube.com/user/PLonboard
|
|
24-01-2016 18:07:07 |
|
|
Jaro5
Praktykant
Liczba postów: 466
Imię: Jarek
Pojazd: Romet Pony
|
|
24-01-2016 19:55:50 |
|
|
MZtkowicz
Praktykant
Liczba postów: 156
Imię: Radek
|
RE: Junak M10 - remont 2016
Widzę że silnik jeszcze na zdjęciach nie rozpołowiony.
Jak coś to dorób sobie takie przyrządy R-700/701.
Ja mam takie i rozpołowienie z nimi silnika to pestka
|
|
24-01-2016 23:23:03 |
|
|
Mr.Kropek
Nowy
Liczba postów: 55
Imię: Wojtek
|