Ocena wątku:
- 5 głosów - 4.6 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Moje rowery
|
Autor |
Wiadomość |
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Moje rowery
Ostatnio coś mniej rowerów się pojawiało, ale w tym tygodniu wróciłem do formy. Oto moje nowe zdobycze
Najpierw znalazłem ogłoszenie sprzedaży pakietu 20 rowerów za 2000 zł. Niestety okazało się że u tego gościa byłem już rok temu i połowę rowerów już znałem . Ale i tak znalazłem dla siebie coś godnego uwagi.
Romet Gazela 1986 - troszeczkę nadgnita, ale co nieco da się uratować. Przynajmniej mam parę dla Waganta.
Jako drugiego wybrałem sobie Jubilata 2 z 1986. Stan nie powala, ale przynajmniej chromy zdrowe (ale nie wyczyszczone na zdjęciu)
Jak jest a jak może być
I na koniec Wigry 3 z 1978 w stanie przepięknym. Lakier całkiem dobry, chromy idealnie, błotniki nie krzywe. Jedynie osłona łańcucha jest tak odkształcona że nie da sie obrócić korby. Wie ktoś jak ją przywrócić do pierwotnego kształtu?
I jeszcze między nimi znalazła się rama do Wigry 3 z 1985
Następnego dnia kolega do mnie dzwoni i mówi "Bartek, jedź szybko na złom bo tam Kos leży" więc ja szybko jadę Konsulem aby zdążyć przed zamknięciem... A na złomie zamiast upragnionego nieskładanego Karata był pelikanopodobny rowerek zwący się FSM Kos . Oczywiście nie wróciłem z pustymi rękami, bo moim łupem stały się takie dwa rowerki
Czyli Romet Pelikan 1984 i FSM Pelikan 2 1988. Ogólnie niezły stan obydwu, "napompuj i jedź".
Pelikan 2 ma całkiem ciekawą osłone łańcucha
Po powrocie postanowiłem odwiedzić jeszcze jeden złom. I pozyskałem na nim takowy rower
Czyli Universal chyba z Rometa Laury. Brak mu zębatki w przerzutce i osłony łańcucha. Kół jeszcze nie czyściłem, ale widać że mają potencjał
I teraz najlepsze. Romet Karat 1971 w stanie igła (no, prawie ). Lakier piękny, chrom na kierownicy trochę gorszy, ale za to koła są idealne. Niestety poprzedni właściciel wywalił ory opony i dał nowe kendy (dętki też). I przednie koło też jest nowe, ale mam oryginalne. Karacik był całe swoje rowerowe życie w pewnej szkole, gdzie służył do zdawania karty rowerowej.
i jeszcze jedno ...
Podobają się?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2015 22:51:12 przez Pinio.)
|
|
01-11-2015 22:49:18 |
|
|
Jurasik201
I <3 ROMET
Liczba postów: 313
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
Zazdroszcze ci tej całej kolekcji,nie wszystkie rowery są w idealnym stanie ale te Karaty,Sokoły,Wigry to po prostu są nie z tej ziemi
Romet Wagant "1982"
Romet Flaming "1975"
Romet Czajka "1974"
|
|
02-11-2015 11:02:31 |
|
|
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
(02-11-2015 11:02:31)Jurasik201 napisał(a): Zazdroszcze ci tej całej kolekcji,nie wszystkie rowery są w idealnym stanie ale te Karaty,Sokoły,Wigry to po prostu są nie z tej ziemi
PS nie chcesz sprzedać tego białego Karat bez błotników ?
Strasznie mi sie podoba w tej kolorystyce
A dziękuję, cieszę się że sie podobają
Co do Karta to właśnie niedawno dostał błotniki i juz stoi na półce schowany przed zimą. Więc ani on, ani żaden inny Karat nie sa na sprzedaż
(02-11-2015 21:28:50)Sołtys napisał(a): Ty tak zawsze cały wagon rowerów przywozisz ze złomu?
Zależy jak jest, na wiosnę inaczej, w zimę inaczej i w upał tez inaczej. W sume te rowery były dla mnie sporym zaskoczeniem, złom teraz po 15 gr/kg, więc byłem pewny że nic nowego nie znajdę a tu proszę.
(02-11-2015 22:58:47)xsaman napisał(a): a xsaman i tak powie że karat to złom :V nie zrozumiecie ironi .. nieważne xdd ...
Tak taaak... "Serio, tego śmiecia chcesz kupić?"
Aha, i jeszcze dodam że na początku października kupiłem sobie Rometa Motocrossa. Stan nie powala, ale będzie robiony (nowy lakier, naklejki). Na razie jestem w fazie kompletowania częsci, jak będę miał wszystko zabieram się do pracy. To jest po prostu zbyt fajny rower, aby go zostawić tak jak jest
I jeszcze dzięki naszemu wspaniałemu forum wpadł do mojej kolekcji oryginalny Rometowski katalog części zamiennych do rowerów z 1990 roku.
|
|
02-11-2015 23:12:06 |
|
|
misiql
Ten co się jąka
Liczba postów: 1,039
Imię: Michał
Pojazd: Inny Romet
|
|