Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] rejestracja ogara - potrzebna pomoc
|
Autor |
Wiadomość |
t.paw
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
rejestracja ogara - potrzebna pomoc
Witam
Mam Ogara MR200. Chciałbym go zarejestrować. Było trochę załatwiania, (pierwszy dowód niestety został zagubiony do tego tablica itd...) Udało się zarejestrować pojazd na tablice próbne. Aby dostać stały dowód i tablicę potrzebny jest przegląd, zaprowadziłem motorek do stacji kontroli pojazdów i okazało się, że nie posiada tabliczki znamionowej, a bez tego nie dostanę przeglądu.
Poszukałem trochę i znalazłem coś takiego tabliczka stolmot
Dane w książce gwarancyjnej którą posiadam są inne niż na tabliczce, a sprzedający nie ma możliwości ich zmiany.
Jakie informacje powinny być na takiej tabliczce? i czy w ogóle jest sens jej zakładania skoro motorower fabrycznie nie był w nią wyposażony.
Miał ktoś podobna sytuacje, jaskie są możliwości?
Pozdrawiam
|
|
28-09-2015 18:40:00 |
|
|
Jaro5
Praktykant
Liczba postów: 466
Imię: Jarek
Pojazd: Romet Pony
|
|
30-09-2015 14:50:16 |
|
|
Jaro5
Praktykant
Liczba postów: 466
Imię: Jarek
Pojazd: Romet Pony
|
RE: rejestracja ogara - potrzebna pomoc
(30-09-2015 19:46:15)bartoszek5k napisał(a): Że tak powiem, weź pokaż gdzie i które bo samemu mi się nie chce wierzyć.
Z tego co MI wiadomo pojazdy obecnie klepane muszą ją mieć, ale pojazdy z czasów w których takiego wymogu nie było, nie muszą. Moim skromnym zdaniem działa tu zasada PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ. Uważam też że jest to analogicznie jak z np. światłem STOP
Po co dyskutujesz jak nie masz racji, przepisy się zmieniły i tyle.
Tabliczkę znamionową musi posiadać każdy pojazd zarejestrowany w PL i tyle w temacie . Rozporżądzenie weszło w życie w 2011 roku i tego nie przeskoczysz.
Jest jeszcze jeden sposób , zakupić tabliczkę samemu , lecz jest to nielegalne.
Moja ostatnia zajawka.
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=34236
Pomiar mocy motoryny
https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
|
|
30-09-2015 20:13:29 |
|
|
t.paw
Nowy
|
Cytat:Napisane przez Rometowiec89 - Dzisiaj 10:23:34
U mnie mieli problem z ustaleniem parametrów bo w dowodzie nic nie było napisane. ć
mam wszystkie dane, bo mam całą dokumentację jaką dostał pierwszy właściciel, a na ramie widoczny jest numer
Cytat:Napisane przez Blusik - Dzisiaj 12:29:49
Idz do wk po czerwone tabliczki
chodzi Ci o czerwone tablice próbne na miesiąc? takie tablice próbne i dowód na miesiąc już mam, problem powstał w stacji kontroli pojazdów z brakiem tabliczki znamionowej
byłem jeszcze raz i dowiedziałem się, że mam sobie zrobić tabliczkę i iść do rzeczoznawcy, aby cuś tam podpisał i wtedy podbiją przegląd, albo pisać do producenta o potwierdzenie że pojazd fabrycznie nie miał tabliczki, po odpowiedzi także rzeczoznawca i dopiero przegląd
podjadę do innej stacji diagnostycznej lub kilku z papierami i zobaczymy co z tego będzie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2015 22:03:00 przez t.paw.)
|
|
30-09-2015 22:01:27 |
|
|
t.paw
Nowy
|