Ogier 205- cafe racer by maly2001
|
Autor |
Wiadomość |
maly2001
Nowy
Liczba postów: 20
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Ogier 205- cafe racer by maly2001
Witam. Jak wspomniałem w powitalnym poście zakupiłem Ogarka w stanie powiedzmy opłakanym... decyzja była szybka, spontaniczna i po paru piwach Jako miłosnik motoryzacji a głównie marki Honda posiadałem pare klasycznych modeli tej marki (2xPrelude 3 gen i civica żelazko). Niestety zycie nie zawsze jest tak łaskawe by od dziecka do starosci tuningowac, przerabiac i naprawiac i przesiadłem się na Rovera oczywiscie z silnikiem Hani przy którym nic a nic nie muszę grzebac ... No ale jak prawdziwy miłosnik klucze nasadki noszę w plecaku a zamiast perfum uzywam benzyny to było mi brak czegoś co robiłem od dawna... czyli babrania się w smarach, lakierach, opilkach.... Decyzja była jedna... tym razem jednoslad... ale nie byle jaki... taki jak miałem w dziecinstwie czyli Ogierek
OLX, telefon i koles przywiózł mi motur... Lało jak pieron, było juz ciemno wiec opierałem się tylko na zapewnieniach wlasciciela o jego stanie. Niestety te zapewnienia nie okazały sie prawdziwe. Pierwsze to automat biegów rozsypany w drobny mak pod deklem, stan blacharski powiedzmy gorzej niz zle, rozwalone simeringi wału, tylne koło z powyrywanymi razem z kołnierzem piasty 3 szprychami, rafki, szprychy zardzewiale, opony łyse, błotniki pogiete, siedzenie jedno wielkie sito,wahacz klepany młotkiem. cylinder i tłok zajechany itd itp długo mozna wymieniac usterki...
Decyzja... rozbieramy i zobaczymy co da się z tego zrobic...Troszkę posiedzen na internecie i wpadł pomysł- cafe racer....
a oto ogar po kupnie, umyty dimerem, bez błotników z załozonym tymczasowo błotnikiem od MZ, wymienionym automatem biegów i połataną prowizorycznie instalacja...
Rozbiórka
rama po piaskowaniu i malowaniu z ramą pomocniczą i przerobionym wahaczem z simsona
bak od mustanga tylko z paroma drobnymi wgniotkami i zrobiony laminat siedzenia
bardziej kupy sie juz trzyma
kiera od MZ płaska i moje graficzne foliowe wycinanki
i siedzenie gotowe
To tak w telegraficznym skrócie, hehhe
Reszta fotek gotowego produktu i szczegóły co dikładnie zostało zrobione niebawem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2015 17:28:23 przez maly2001.)
|
|
13-07-2015 17:22:51 |
|
|
maly2001
Nowy
Liczba postów: 20
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Ogier 205- cafe racer by maly2001
(13-07-2015 18:46:07)nie_mientki napisał(a): Nie może być, no popatrz. Wiem co miałeś na myśli ale mi się cięta riposta nasunęła i nie mogłem nie ulec pokusie.
Fakt, zadupek najlepiej zrobić z kibelrurki.
Do Autora:
-po co te sanki pod silnikiem skoro został oryginalny
-sam obszywałeś?
zadupek nie jest z kibelrury tylko na skroconej z przodu i zmodyfikowanym tyle oryginalnej metalowej podstawy, na to gabka florystyczna do wyciecia kształtu i na to 4 warstwy maty szklanej 300 i zywica Zrobione tak tylko ze solidniej https://www.youtube.com/watch?v=AT6P7qaUPLw
Te sanki pełnią funkcje usztywnienia ramy, w niej są podnózki oraz jest to dolne mocowanie silnika który chce docelowo wsadzic pomysł tej ramy zaczerpniety z budowy tej kopi motocykla Junak czyli Juranda https://groups.google.com/forum/#!search...SHPO5oN0cJ
Tak, obszywałem sam, pierwszy raz podstawa tej poduszki to sklejka 6mm wzmocniona laminatem, karimata oraz pianka tapicerska 10mm która zszyta ze skajem daje te przeszycia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2015 19:06:11 przez maly2001.)
|
|
13-07-2015 19:00:26 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|