"Pszczółka" , czyli kolejny kłejkowy Ogar 200 :D
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: "Pszczółka" , czyli kolejny kłejkowy Ogar 200 :D
Imbusy dałem tylko tam gdzie uznałem to za słuszne. Nie nawaliłem ich wszędzie. O ile dobrze pamiętam to są tylko na mocowaniu lampy przedniej, pokrywie zapłonu i kanapie. Nie rozumiem w czym problem
I owszem, to ma być oryginał, ale nie bądźmy na tyle pedantyczni. Badziewne śrubki od pokrywy filtra (na płaski śrubokręt) też zamieniłem na zwykłe i nie widzę w tym profanacji
Swoją drogą to dzisiaj bawiłem się trochę z wydechem. Wypolerowałem, uszczelniłem, skróciłem kolanko (tak, dopiero teraz ) . Wypolerowałem też silnik i szkło licznika. Niedawno już w domu wypolerowałem sobie klamki hamulca i sprzęgła, jutro może wypoleruję trochę korpusy. Ogólnie zajmuję się teraz takimi pierdółkami, bo mi się nudzi
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
01-06-2015 23:45:17 |
|
|
Quake96
|
|
|
02-06-2015 19:41:36 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
Pomaluj go >_< Oryginał oryginałem, ale on rdzewieje w oczach xD
|
|
02-06-2015 20:02:59 |
|
|
Quake96
|
(02-06-2015 20:02:59)Pompek napisał(a): Pomaluj go >_< Oryginał oryginałem, ale on rdzewieje w oczach xD
Sam rdzewiejesz. Kropki rdzy na nim nie przybyło. Dbam o to żeby nawet pół godziny nie stał mokry. Ubytki w swoim czasie zakonserwuję brunoxem i koniec.
(02-06-2015 20:10:13)KacU napisał(a): Kogo jawka?
Znajomego. Wyrwał od sąsiada, w sumie dzięki mnie, bo trafiłem jak chciał wykręcać z niej tablicę i wyrejestrować. Wytłumaczyłem, że teraz trzeba złomować i lepiej to sprzedać w całości bo jest na to zbyt. Kumpel poszedł, pogadał i wyrwał za chyba 240zł.
|
|
03-06-2015 00:47:19 |
|
|
Quake96
|
Postaram się streścić dzisiejszy dzień w telegraficznym skrócie.
Wypolerowałem głowicę i denko tłoka, uszczelniłem od nowa wydech bo prowizoryczne uszczelnienie z puszki mi wydmuchało, zatankowałem Ogara, kumpel kupił na części jawkę z papierami za 50zł z której załapałem się na gumę podnóżka (od Rometa), przednie koło od Kadeta i okapnik do gaźnika. Tak, nareszcie go mam
|
|
04-06-2015 00:31:25 |
|
|
jurek_j
Technik
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
Kłejk, nie złapiesz pewnie tego, bo wiesz swoje i swoją swojszość będziesz trzymał na piedestale wyższości, ale kontynuując temat śrubek. Czemu by tak nie zamontować jeszcze śrub na torxy, dwa rodzaje wkrętaków krzyżowych i nakrętek kołpakowych? A przedni błotnik przykręcić na motylki. I tak będzie połączenie gwintowe spełniające swoje zadanie i tak, a przecież śrubki to pierdółki, nieważny temat.
Chodzi o to, że skoro to ma być oryginał, niech będzie, a nie tak z dupy lampa przywalona na imbusy. Też wolę imbusy, ale w złomie, którego zachowuję w oryginale - trzymam śruby starego typu, żeby nie było dużego przeskoku wizualnego. Tutaj jest.
Silnika nie czepiam się, bo te też zawsze skręcam na imbusowych śrubach, bo tak mi wygodniej skręcać, a potem rozkręcać.
Czekam na hejt <3.
|
|
04-06-2015 13:34:02 |
|
7 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post:7 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post.
amin (06-04-2015), Barto5050 (06-05-2015), joozek (06-04-2015), kadetmen (06-04-2015), KeiSangi (06-04-2015), Norbi96 (06-04-2015), Taśma (06-04-2015)
|
Quake96
|
(04-06-2015 13:34:02)jurek_j napisał(a): Kłejk, nie złapiesz pewnie tego, bo wiesz swoje...
Zieeeeeew. Nudzi mnie to pedantyczne pierdolamento. Chcesz czy nie, śrubki będą takie a nie inne. Jeszcze nikt nigdy się tego nie czepił, ba nawet uwagi nie zwrócił. Ale przecież zawsze musi być "coś" do czego trzeba się czepić, nie?
A idąc Twoim tropem to śruby pokrywy filtra też powinny być inne, bo oryginalnie były na płaski śrubokręt. Inaczej przecież nie jest oryginał, to niszczenie zabytku polskiej motoryzacji, wieś tuning i tak dalej Ja dalej się trzymam swoich ustaleń i skoro użyłem takich a nie innych śrub to widocznie miałem swój powód
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2015 17:51:12 przez Quake96.)
|
|
04-06-2015 17:49:09 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|