Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Hamulce - Sport
|
Autor |
Wiadomość |
Crisso
Nowy
Liczba postów: 109
Imię: Karol
Pojazd: Inny Romet
|
Hamulce - Sport
Witam,
mam pytanie odnośnie szczęk hamulcowych montowanych w Romecie Sport:
Czy można "bezkarnie" rozebrać cały mechanizm, a potem złożyć całość "do kupy" ? Pytam, bo chciałbym wyczyścić i wypolerować szczęki, a ten sposób mocowania to uniemożliwia. Zaprzyjaźniony serwisant powiedział, żeby lepiej tego nie ruszać, bo po rozkręceniu bocznych śrub mocujących sprężyny (są dwie na każdą stronę szczęki) nie będzie możliwe poskładanie ich w całość (a przynajmniej będzie to bardzo trudne). Być może chodzi o jakieś fabryczne "patenty". Proszę o radę w temacie.
A przy okazji proszę o informację, czy można gdzieś jeszcze dostać klocki hamulcowe do tego typu szczęk. Są dość nietypowe, bo obudowa gumy zakończona jest niegwintowanym trzpieniem. I podkreślam, chodzi o klocki z "epoki" czyli w stalowej / aluminiowej obudowie.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2015 00:08:10 przez Crisso.)
|
|
02-05-2015 00:00:24 |
|
|
Zweitakter
Technik
Liczba postów: 917
Imię: Andrzej
Pojazd: Inny
|
RE: Hamulce - Sport
Mozna bezkarnie polerować!!!!!, robilem po wielekroć.
Jedyne na co trzeba uwazać to na bolce na których "chodzą" szczęki, jeśli je podetniesz od góry będą ciężko pracować -taki zabieg wykonujemy jak szczęki mają spore luzy
Zaprzyjaźniony serwisant jest niekompenętny lub ma atak lenia.....
klocki dobierz od czegokolwiek i wsadź w orginalne szufladki z braku orginała w całości ja notorycznie zamieniałem na orginał ale tego co było wzorem tych hebli czyli Mafac Racer lub podobny model.
Wiesz pan w Romecie cal calowi nie równy...
|
|
02-05-2015 14:33:51 |
|
1 osoba postawiła piwo Zweitakter za ten post:1 osoba postawiła piwo Zweitakter za ten post.
Crisso (05-03-2015)
|
marew
Nowy
Liczba postów: 36
Imię: Mariusz
Pojazd: Inny Romet
|
|
29-07-2016 21:53:13 |
|
|