Ocena wątku:
- 4 głosów - 2.75 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Universal Zenit '90 by JGNZM
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
05-04-2015 22:22:04 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie.
(05-04-2015 23:14:54)wnusiu94 napisał(a): Niech Cię tylko ręka Boska broni przed wsadzeniem tam łożysk współczesnej produkcji! Używane "z epoki", po porządnym czyszczeniu przejeżdżą znacznie więcej jak współczesny badziew. Niestety, ale wiem co mówię - zamontowane współczesne łożyska (co prawda w supporcie, ale na jedno wychodzi) kosztowały mnie ponowne lakierowanie osłony łańcucha, wymianę korby i targanie roweru dwoma autobusami z drugiego końca miasta.
Odnośnie pasty w płynie - na chrom nie ma nic lepszego jak pasta w postaci stałej, konkretnie AluChrom produkcji Tempo, ewentualnie po prostu CIF (ale oryginalny, a nie jakaś jego imitacja z biedronki).
Mam pastę w postaci stałej, ale na szybko użyłem tej w płynie. Chcę po prostu już zrobić ten rower, a do skompletowania, co prawda nie na oryginalnych częściach, już mi brakuje bardzo mało. Ale jakieś 90% to oryginały. A łożyska mi tata już znalazł w zapasie Więc nie będą one chińskie, czy współczesne, raczej pochodzą one z czasów PRL.
Romet Charteł bogiem mym
Romet Traper nałogiem mym
CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik
|
|
05-04-2015 23:21:27 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
07-04-2015 23:08:18 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
08-04-2015 17:36:39 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
Dzisiaj dałem piastę z szprychami do pewnego starszego pana z Gostynia, aby mi po założeniu obręczy nowej wycentrował koło itp. Ten pan ma całkiem sporo części rowerowych, ma on 83 lata, więc ma ogromne doświadczenie w tej dziedzinie. Znalazłem dużo części u niego Rometowskich, nawet kompletną ramę w bardzo dobrym stanie, brakuje prawdopodobnie tylko kół - wyglądał na coś większego, typu Jubilat Z naklejki niewiele szło odczytać.
Dzisiaj złożyłem widełki przód, tylko jest problem ze śrubą do kierownicy, gdyż muszę poprawić gwint... Ogółem kupiłem zapinkę do łańcucha, jak tylko otrzymam koło to składam rower do kupy, byle mi na razie służył, kiedyś się pomyśli o malowaniu i dążeniu do 100% oryginału.
Myślę, że do połowy maja spokojnie go złożę. Znalazłem również białą, Rometowską lampę na przód. Teraz wystarczy założyć okablowanie, wypolerować co nieco i składam.
Romet Charteł bogiem mym
W sensie zamyka licznik
|
|
22-04-2015 22:09:31 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
Cześć ponownie,
Nastąpił wielki przełom w pracach remontowych roweru!
Dzisiaj odebrałem koło.
A otóż, za 50 zł (!) pan majster wycentrował koło, naciągnął i wypolerował szprychy, założył nowe, oryginalne zębatki (5), dał dętkę i założył oponę i obręcz!!! Jak już pisałem wcześniej ten pan już jest w podeszłym wieku i nie wiadomo, czy będzie drugi taki człowiek w okolicy
Na złom ktoś wyrzucił Jubilata, więc jak tu nie skorzystać z okazji, odkręciłem parę części, które zamontuję w Zenicie. Nawet już mam niezły bagażnik.
Szkoda tylko, że obręcz nie jest oryginalna
Jeszcze parę sezonów przejeździ
Romet Charteł bogiem mym
W sensie zamyka licznik
|
|
28-04-2015 23:22:13 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
30-04-2015 19:02:53 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
30-04-2015 22:05:06 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
30-04-2015 22:37:06 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
30-04-2015 23:52:59 |
|
|
Crisso
Nowy
Liczba postów: 109
Imię: Karol
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet Zenit '90 by mikiburda
Witam,
dopiero teraz obejrzałem Twoją "nierówną walkę" z Zenitem, ale szacun dla włożonej pracy. Żeby wyglądał jeszcze lepiej proponuję dołożyć jeszcze trochę czasu i pieniędzy (niewiele), a mianowicie:
- wyrzuć tę nieszczęsną przerzutkę i kup na aukcji używaną oryginalną przerzutkę Favorit (20 - 30 zł)
- na klamki i resztę elementów chromowanych kup wełnę stalową i płyn polerski - efekt będzie zdecydowanie lepszy (zdejmij te plastikowe "koszmarki" z kierownicy bo zupełnie nie pasują)
Oczywiście przydałoby się malowanie ale to już duża inwestycja. W razie pytań służe radą, może być na priv. Powodzenia
|
|
01-05-2015 12:53:36 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|