Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Derby 1979
|
Autor |
Wiadomość |
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Romet Derby 1979
Rower wygląda coraz lepiej :
A tu mój największy i najmniejszy rower:
Wciąż jednak mam problemy z napinaczem łańcucha. Dopasowałem sprężynę, i w ogóle, lecz nie działa mi to .
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś dał dobre zdjęcie, jak on ma być przykręcony, żeby ta śruba była w miejscu i się nie kręciła.
(14-02-2015 04:52:45)Dawdzio napisał(a): Ja w Duecie mam założoną, odpowiednio wygiętą, sprężynę od weka. Jak nie zapomnę to zrobię jutro zdjęcie.
Byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam, i dziękuję za uwagę
|
|
14-02-2015 20:37:45 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Śruba jest specjalnie ścięta z jednej strony i wchodzi w otwór w ramie o identycznym kształcie. Owo "ścięcie" śruby zapobiega właśnie kręceniu się jej w gnieździe.
EDIT:
(14-02-2015 20:37:45)Pinio napisał(a): Wciąż jednak mam problemy z napinaczem łańcucha. Dopasowałem sprężynę, i w ogóle, lecz nie działa mi to.
Jezus Maria, jakie to straszne! Przestań histeryzować, trzeba było zostawić tak jak było. Działało? Działało. To po co demontowałeś?
Sprężyna w napinaczu przychodzi tak:
A tu masz śrubę o której wspominałem.
Jest spiłowana i wchodzi w gniazdo tylko i wyłącznie w jednym położeniu. Oczywiście jeżeli gniazdo nie zostało uszkodzone przez osobę która to rozbierała i nie miała o tym bladego pojęcia.
Zamontowanego tego napinacza Ci nie pokażę, bo owszem - gniazdo mam gdzieś odpiłowane od zwłok jakiegoś Dueta, ale nie do końca wiem gdzie ono leży.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2015 01:18:04 przez wnusiu94.)
|
|
15-02-2015 01:07:59 |
|
1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post:1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post.
Pinio (02-15-2015)
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,611
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
|
15-02-2015 18:18:00 |
|
1 osoba postawiła piwo Dawdzio za ten post:1 osoba postawiła piwo Dawdzio za ten post.
Pinio (02-15-2015)
|
Pinio
|
Dzięki wszystkim wielkie!
Śruby nie mam oryginalnej, ale już spiłowałem inną, sprężynę od słoika dziś zdobyłem. Jak zrobię to to dam znać
(15-02-2015 01:07:59)wnusiu94 napisał(a): Jezus Maria, jakie to straszne! Przestań histeryzować, trzeba było zostawić tak jak było. Działało? Działało. To po co demontowałeś?
Histeryzować to w tym przypadku lekko za mocne określenie Po drugie nie zdemontowałem, dalej jest na ramie, w każdej chwili można wrócić do tego wróćić . Po trzecie, uznałem, że wygląda paskudnie, i jak uda mi się to zrobić tak, by działało bez sznurka, to go wywale, a jak się nie uda to wrócę do sznurka na sprężynie, trudno
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
|
|
15-02-2015 20:03:16 |
|
|
Pinio
|
|
17-04-2015 20:53:59 |
|
|
Pinio
|
Derby ma się dobrze. Ostatnio złożyłem ten nieszczęsny napinacz tak jak był, z małymi tylko usprawnieniami. Z tyłu założyłem zębatkę 20z, zdobyłem też przednią lampkę. Przez cały tydzień dużo nim jeździłem z siostrą (która na razie nie dosięga do pedałów, i to ja muszę odwalać całą robotę ) Derby robi na przechodniach dość duże wrażenie
Tu zdjęcie z postoju pod sklepem
I mam kilka pytań do posiadaczy Duetów.
1) czy duet pod obciążeniem dwóch osób też tak chybocze się na boki, zwłaszcza w zakrętach?
2) czy w duecie na tylnim miejscu jest też tak ciasno, ze osoba o wzroście około 185 cm ma problem zmieścić nogi?
3) jaka jest długość drugiej rury podsiodłowej (pasażerskiej)
Za odpowiedzi z góry dziękuję
|
|
19-07-2015 22:28:36 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|