Ananasowy ogar 205
|
Autor |
Wiadomość |
ananas
Technik

Liczba postów: 1,076
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
Ananasowy ogar 205
Witam, pora chyba przedstawić wam mój najważniejszy motorower. Jak na razie jest to mój główny "Dupowóz":D Kupiony jakoś w maju tamtego roku. Jego historia zaczyna się w sumie od pierwszego ogara 205, którego kupiłem na początku 2014. Miałem go jakieś 2 tygodnie, bo przy rozbiórce okazało się, że oś wahacza nie chce wyjść nawet na prasie  Nie umiałem wtedy znaleźć drugiej ramy z papierami, więc ogara sprzedałem w częściach jakiemuś kolekcjonerowi. Wtedy zaczęły się poszukiwania kolejnego sprzętu. Chciałem t-1 lub 205, wypadło na ogara. Pojechałem, i niewiele mówiąc zabrałem do domu. Na początku nie umiałem go dobrze ustawić i praktycznie co drugą przejażdżkę pchałem do domu. Po ustawieniu w miarę jeździł. Potem padł wał, i musiałem złożyć inny silnik. I tak muszę go wymienić, bo jest zrobiony mega druciarsko  W międzyczasie zdałem prawo jazdy, i od jesieni 2014 jeżdżę do teraz, pomimo agonalnego stanu ogara. Zdażały się większe lub mniejsze naprawy, ale ogólnie jakoś jeździ. W niedzielę planuję się wybrać do Częstochowy, około 80km w jedną stronę. Jeśli będzie konkurs na największą plamę oleju zostawioną na asfalcie, to ogar z pewnością wygra  Ogólnie dobry sprzęt, dobrze się sprawuje.
Co trzeba naprawić/wymienić:
-tylne koło
-hamulce
-silnik
-napęd
-zawieszenie
-ogarnąć elektrykę, bo gaśnie na światłach
-pospawać ogranicznik kierownicy i mocowanie siedzenia, wyprostować mocowania silnika
-siedzenie
-stopka
Plany:
-naprawić rzeczy z powyższej listy
-zamontować silnik 019 po przeróbkach
-modyfikacje silnika (cylinder już po portingu u lagoona, czeka na wysyłkę)
-Pomalować na fabryczny błękit lub inne fabryczne połączenie - bak i błotniki srebrne a reszta niebieski metalik.
Zdjęcia:
Tutaj stan tak z wakacji 2014:
Jesień 2014, po wymianie wahacza i błotnika:
Zdjęcie ze świątecznego motojarmarku w Zabrzu jesienią, brzydka pogoda, brzydki ogar, brzydkie zdjęcie:
Jazda zimą, kilkanaście minut później urwałem tłumik:
Tutaj zdjęcie stanu obecnego (wczoraj). Kilka dni temu prowizorycznie pomalowane części będące w innym kolorze, koło z przodu wymienione na takie z ładnym chromem, pomalowany tłumik. Zmiany bardzo pomogły ogarkowi  :
Tutaj jeszcze zdjęcie z sobotniego zlotu motocyklowego w chudowie (zdjęcie nie robione przeze mnie):
Oceniać, komentować, krytykować, czy co tam chcecie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2015 19:17:59 przez ananas.)
|
|
16-04-2015 19:15:47 |
|
|
ananas
Technik

|
|
18-04-2015 15:24:28 |
|
|
ananas
Technik

|
RE: Ananasowy ogar 205
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2015 17:25:48 przez ananas.)
|
|
18-04-2015 17:24:50 |
|
|
mjurzak
Pasjonat

Liczba postów: 57
Imię: Michał
Pojazd: Romet Komar
|
|
20-04-2015 19:54:12 |
|
|
ananas
Technik

|
Siedzenie już mam ładne nowego typu, tylko trzeba otwory rozwiecić, bo było coś spawane i nie pasuje. Co do baku, to cały ogar będzie malowany, ale najpierw muszę motorynkę albo 2375 zrobić, żebym miał czym jeździć. Poza tym pierw mechanika, potem wygląd  Chciałbym takie malowanie jak na zdjęciu niżej, ale po pierwsze nie wiem, z jakiej palety to lakiery, a po drugie pewnie będą chcieli krocie w lakierni... ma ktoś pomysł, co to za lakiery mogą być?
|
|
20-04-2015 21:44:16 |
|
|
mjurzak
Pasjonat

Liczba postów: 57
Imię: Michał
Pojazd: Romet Komar
|
|
21-04-2015 21:52:34 |
|
|
ananas
Technik

|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015 15:33:54 przez ananas.)
|
|
23-04-2015 15:33:18 |
|
1 osoba postawiła piwo ananas za ten post:1 osoba postawiła piwo ananas za ten post.
Kanilox (04-23-2015)
|
raterro
Zapalony mechanik

Liczba postów: 955
Imię: Andrzej
|
|
23-04-2015 15:37:10 |
|
|