Tata wita :)
|
Autor |
Wiadomość |
BrunoJ
Nowy
Liczba postów: 15
Imię: Jacek
Pojazd: Inny
|
Tata wita :)
Witam wszystkich
Fajne forum, odkryłem je przypadkowo. Nie spodziewałem się że jest tylu entuzjastów marki i równie spora ilość jeżdżących pojazdów - prawde mówiąc 'na mieście' tego nie widać.
Przeglądając od paru dni posty, mam wrażenie że jestem nietypowym forumowiczem, w wieku ojców sporej części z Was. Będę raczej sporadycznie się wypowiadał, jak i odpytywał, ale z zainteresowaniem sobie czytam. Może uda mi się jakieś ciekawostki wygrzebać, stare katalogi czy coś takiego.
Co do marki Romet to nie tyle jestem fanem co mam sentyment, oraz lokalny patriotyzm - pamiętam działającą pełną parą fabrykę w miejscu gdzie dziś kończy budować się Ikea, pamiętam niestety również jej szybki i bolesny upadek.... Pamiętam szkołę (przyzakładowa zawodówka) która mieściła się z tyłu za zakładem.
Posiadam - jak na forumowicza przystało - "zabytkowy" pojazd marki Romet, czyli rower Jubilat, z o tyle ciekawą historią że jest u mnie od nowości i uczyłem się na nim jeździć (pierwszy właściciel, hehe). Specjalnie się tym nigdy nie interesowałem, ale pewnie pomożecie dokładniej ustalić rok produkcji, wersje itp. W młodości powoziłem się również przez wiele lat dwumiejscowym motorowerem z Rometu, zanim już jako student, przesiadłem się na owoc przemysłu ddr-owskiego, czyli Simsona..., normalnie łezka w oku.
Raz jeszcze witam wszystkich
Jacek
|
|
14-04-2015 21:45:27 |
|
|
raterro
Zapalony mechanik
Liczba postów: 955
Imię: Andrzej
|
|
14-04-2015 21:48:43 |
|
|
BrunoJ
Nowy
Liczba postów: 15
Imię: Jacek
|
RE: Tata wita :)
Postaram się coś napisać od czasu do czasu, już w odpowiednich działach, a przede wszystkim przejrzę 'strych', bo powinienem mieć jakieś materiały reklamowe/katalogi z dawnych lat. Może coś się będzie nadawać żeby poskanować i wrzucić.
Unibike robią tutaj: http://www.unibike.pl/kontakt.php
Na pewno malują na miejscu ramy i robią montaż całości. Ale części idą od dostawców z zewnątrz (jak wszystko co się dziś produkuje). A taki Romet był robiony praktycznie w całości na miejscu. Może poza elementami gumowymi - rączki i pedały były wykonywany w bydgoskim oddziale Stomilu (również do wszystkich motorowerów i motorów rodzimej produkcji (SHL, WZL, ...)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2015 23:25:43 przez BrunoJ.)
|
|
14-04-2015 23:16:27 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|