Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
TYLER - Romet na export
|
Autor |
Wiadomość |
van de loro
Uczeń
Liczba postów: 232
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
|
18-01-2013 02:10:04 |
|
|
dominikb23
Nowy
Liczba postów: 7
Imię: Dominik
Pojazd: Inny Romet
|
RE: TYLER - Romet na export
|
|
25-02-2015 01:21:30 |
|
|
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...
Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: TYLER - Romet na export
Osz Ty w twarz jeża!
To Romet Motocross. Bardzo rzadka sprawa, w dodatku - teoretycznie - w wersji eksportowej. Czemu teoretycznie?
Otóż naklejkę Tyler mogli w fabryce nakleić po prostu "bo zabrakło normalnych" (Często się tak zdarzało. Prawdopodobnie właśnie tak było z moim Wagantem z '82, który jest zwykłą wersją na polski rynek, a ma fabryczną naklejkę Tyler na główce ramy).
Spotkałem się z legendą, że Motocrossy były eksportowane do Grecji. Ile w tym prawdy? Nie wiem.
Na szybko zrobiłem skan z książki Tomasza Barczyka i Jacka Wojciechowskiego pt. "Rower" (1985). Krzywo, ale co tam.
Tak Romet Motocross wyglądał oryginalnie:
Był produkowany w dwóch rodzajach ram. Poza amortyzowaną, taką jak w Twoim, była też "sztywna", wspólna z modelem Cross 2.
Na fotografii taka, jak w Twoim.
(25-02-2015 09:51:41)nie_mientki napisał(a): Sztuciec motorynkowy.
Motorowerowy przedni widelec był w tym modelu oryginalny, jednak fabrycznie nie miał on mocowania na lampę. Ten ma. Pewnie ktoś faktycznie przełożył z Motorynki, bo tam był bliźniaczy.
Powiem Ci, że skompletowanie tego roweru graniczy z cudem. Takie elementy, jak imitacja baku, czy numer boczny są nie do znalezienia.
W ramach ciekawostki dodam, że Romet Motocross był żywcem zerżnięty z brytyjskiego Raleigha Rampar R-5.
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2015 18:32:40 przez Sołtys.)
|
|
25-02-2015 18:28:36 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Sołtys za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Sołtys za ten post.
ArcziManYea (02-25-2015), PawełBike (02-26-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|