Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Derby 1979
|
Autor |
Wiadomość |
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
Romet Derby 1979
Witam. Przedstawiam wam mój dzisiejszy nabytek: tandem Romet Derby z 1979, albo 1978 bo cyferka niewyrażnie nabita .
Rower kompletny, w lakierze, na chodzie. Trzeba do niego dokupić nowy klosz tylnej lampki, przednią lampę i jakieś duperele. Zdjęcia narazie przed czyszczeniem, zaraz po przywiezieniu:
Jezdzi się na nim... dziwnie. Nawraca się tym jak autobusem, przełożenie dość ostre (z przodu z48, z tyłu z16, co przy kołach 26 daje bardzo szybkie przełożenie )
Coś dziwnego z napinaczem łańcucha: jest zapięty za jakiś sznurek i sprężynę(która otarła lakier ) o ramę, kółko prowadzące nieoryginalne, i po usunięciu sznurka ze sprężyną, i zakręceniu tego śrubką i nakrętką, dzieje się tak, że jak hamuję i kręcę pedałami do tyłu, to napinacz idzie w dół, i cały łańcuch się luzuje. Czegoś mi tam brakuje? Jest to moja pierwsza styczność z tandemem, więc w związku z tym, mam prośbę do tych co mają Dueta, Derby, czy coś: mógłby ktoś dać zdjęcie napinacza? U mnie wygląda to tak:
|
|
11-02-2015 20:43:53 |
|
|
Latos
Sezon trwa cały rok
Liczba postów: 2,004
Imię: Kacper
Pojazd: Inny
|
|
11-02-2015 21:45:46 |
|
|
Pinio
|
|
11-02-2015 21:49:34 |
|
|
PawełBike
Uczeń mistrzów prowizorki
Liczba postów: 479
Imię: Paweł
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Derby 1979
To jest niepojęte, że rowery których praktycznie nie ma, znajdują się w wręcz idealnym stanie. Co do napinacza tu: http://chlopcyrometowcy.pl/showthread.ph...512&page=4 prawie na końcu strony masz zdjęcia oryginalnie nowego napinacza, spręzyna działa podobnie jak w szczękach przedniego hamulca np z wigry, teoretycznie rzecz biorąc, posiadając odpowiednią średnocowo spręczynę i z na tyle długim drutem by ją dogiąć, i przy odpowiedniej precyzji można to dorobić, bo oryginalną blachę widać masz w tym napinaczu.
Dziesiątki rowerów romet, niezliczone ilości innych, 4 motorowery, 1 motocykl, a zapał nadal nie ustaje...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2015 23:19:54 przez PawełBike.)
|
|
11-02-2015 23:16:39 |
|
1 osoba postawiła piwo PawełBike za ten post:1 osoba postawiła piwo PawełBike za ten post.
Pinio (02-12-2015)
|
Pinio
|
RE: Romet Derby 1979
W rowerze zostały wyczyszczone chromy, przesmarowane łożyska, wypolerowany lakier (choć na zdjęciu niezbyt widać różnicę, gdyż było słabe światło i mgła). Zostało jeszcze kupić przednią lampkę, nasmarować linki i zdobyć (bądź dorobić ) sprężynę do napinacza łańcucha.Przydałby się też nowy klosz tylnej lampki. Trzebaby dokupić pedały, by był komplet- są 3 białe i jedna czarna, lecz nie jestem pewien, czy te białe są oryginalne- mam takie w American Riderze. Nabyłem dziś drogą kupna klocki hamulcowe (w drodze do rowerowego kupiłem sobie turinga 2 na złomie, czyli mój trzeci rower w tym tygodniu ). W planach są jeszcze odblaski na koła. Mam jeden komplet, nigdy nie odpakowany, lecz są na przezroczystym plastiku, a lepsze by były na białym . I zdjęcie, zrobione rano, na szybko:
|
|
12-02-2015 20:37:29 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
|
|