Chart by Janusz94
|
Autor |
Wiadomość |
janusz94
Rezonator
Liczba postów: 65
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
RE: Chart by Janusz94
Sprzęgło ogarnięte
Prądnica zachowuje się troche dziwnie. Jest jedna cewka z której zasilam trafo do modułu. I w praktycznie całym zakresie obrotów daje napięcie na poziomie 12,1-12,5V. Cały czas nie miałem kiedy nawinąć cewki która byłaby obciążona tylko żarówką do testów.
Dobra wiadomość jest taka że na zasilanie cdi uzyskałem prawie 460V na biegu jałowym i w okolicach 500V na wyższych obrotach, przez co iskra jest bardzo mocna i pewna.
Gorsza wiadomość jest taka że wczoraj jadąc dość spokojnie 3b i max 6000rpm próbowało mi łapnąć tłok :/ jednak sytuacja uratowana sprzęgłem i zgaszeniem silnika. Przyczyna nie znana bo dawka bardzo bogata, oleju sporo fullsyntetyka panolin. Temperatura na cylindrze też nie była za duża a jednak. Prawdopodobnie 6setek luzowania do takiego stwora to za mało. Trzeba to na prawdę spokojnie docierać.
Skończyłem poradnik o liczeniu układów wydechowych. Wersja próbna trafiła do kilku osób, od części dostałem już opinie, za kilkoma jeszcze czekam. Niebawem udostępnie na forum link do pobrania.
Pozdro
|
|
01-02-2015 13:37:56 |
|
|
janusz94
Rezonator
Liczba postów: 65
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
RE: Chart by Janusz94
Komprecha a stopień sprężenia to dwie różne rzeczy.
Stopień sprężenia ponad 15:1 ale mało kto powie otwarcie że stopień sprężenia w 2t powinien być liczony inaczej, tj. od momentu zamknięcia okna wydechowego czyli zamiast pojemności skokowej 114cc w moim przypadku należałoby podstawić 54,6cc co daje już 7,18:1 gdzie na spalanie stukowe nie ma szans
Kompresja mierzona watpliwym manometrem wskazywała zaledwie 7,5bar ale nie było szczelności. Musze przywieść manometr od znajomego, wtedy sprawdzę dokładniej.
Zresztą gdyby dochodziło do typowego spalania detonacyjnego to nie da się zgasić silnika po wyłączeniu zapłonu ten nadal pracuje bez zauważalnych zmian
|
|
01-02-2015 21:02:36 |
|
1 osoba postawiła piwo janusz94 za ten post:1 osoba postawiła piwo janusz94 za ten post.
Kanilox (02-01-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|