Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
|
Autor |
Wiadomość |
marcin194
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: Pewnie Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
Hohowski. Przyjemny programik, uwagi mam te same co Janusz94. Odnośnie tego w jaki sposób liczę wydechy, pozwól, że zabiorę swoją tajemnicę do grobu Podpowiem tylko, że stwierdzenie Cytat:Patrząc w program jaki załączyłem to jest w tym dużo dowolności
jest troszkę zbyt śmiałe. Dowolność dowolnością, jednak jak skończy się to dla przebiegu krzywej mocy? Nie robię z tego wielkiej tajemnicy. Po prostu nie dzielę się wiedzą z osobami dla mnie obcymi. Widzę, że na siłę starasz się mi dopiec... No cóż. Wspominasz że minusem dla EC jest brak wpływu pojemności na wynik. Jak słusznie zauważyłeś EC liczy w zgodzie z opracowaniem Bellowskim, z minimalną korektą. W którym momencie, we wzorach z opracowania Bellowskiego pojawia się pojemność? Czyżby Bell się mylił? Odnośnie dzielenia ostatniego stożka... Tak Bell wspomniał o tym w swoich książkach, bo 2Stroke Performance miało kilka wydań, a i nie jest jedyną książką Bella. Pojemność cylindra natomiast wykorzystał inny inżynier we własnych wzorach... Ma ona bardziej wpływ na różnice ciśnień, powodującą zasysanie mieszanki z skrzyni korbowej, ale tak na prawdę upraszcza się ona do sterowania długością i średnicą walca, ponieważ pozostałe wymiary można uznać za pomijalne...
Janusz94, miałem jeden wydech testowy na 5 stożkach odbijających do biegówki. W silnikach skuterów, stosowanie 4 stożków powoli traci sens, bo jest to wzmacnianie średnich obrotów kosztem góry -> w przypadku krótkiego stożka koncowego. Myślę że w biegówce 5 stożków, podobnie już zbyt mocno osłabia górę Ale widzę że nadal doskonalisz wydech, o którym rozmawialiśmy... No będzie już z trzy lata chyba
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2015 03:02:21 przez marcin194.)
|
|
24-01-2015 02:50:08 |
|
|
hohowski
Nowy
Imię: Jacek
Pojazd: Romet Chart
|
Nie wiem czemu pojawiły się wpisy a ja nie dostałem powiadomień. Mam pytanie czy ktoś z was wie może gdzie można zdobyć nowy tylko nowy wodzik do charta z wałkiem (programatorem)? Z góry dziękuję za pomoc.
Do Marcina, nie chcę ci dopiec jak to piszesz w poście wyżej i szanuję twoją tajemnicę związaną z liczeniem wydechu. Faktycznie liczysz wydechy dobre, ale zobacz ile byłoby zabawy gdyby inni młodzi ludzie też potrafili sami policzyć wydech i pokombinować tak aby udoskonalić może te algorytmy. Jeszcze raz piszę, że rozumiem twoje stanowisko. Ja tak jak widzisz bawię się tym projektem i z pewnością konkurencji dla ciebie nie stanowię, nie traktuj mnie jak wroga. Jedynie próbuję zrobić coś na miarę moich możliwości dobrego i wytłumaczyć sobie jak to działa. Z pewnością w zawodach sportowych nie wystartuję a jedyne co chcę osiągnąć to obudzić historię polskich motorowerów i udowodnić, że na ich bazie też można zrobić fajną zabawkę. Wszyscy jakich znam twierdzą, że do tego nadaje się tylko simson a ja pokazuję, że nie tylko a nawet staram się pokazać, że i chart ma pewne przewagi w stosunku do Simsona.
|
|
01-02-2015 21:50:34 |
|
7 użytkowników postawiło piwo hohowski za ten post:7 użytkowników postawiło piwo hohowski za ten post.
axelbenq (02-02-2015), Bartosz. (02-01-2015), BigSoft (02-01-2015), janusz94 (02-02-2015), olo09 (02-01-2015), Simon (02-19-2015), Taśma (02-02-2015)
|
kw112
Chart passione mea, et vita mea
Liczba postów: 2,014
Imię: Michał
|
(02-02-2015 10:42:00)hohowski napisał(a): Do kolegi moderatora, nie wiem gdzie jest to "tu". Czytam wiadomość na komórce ale nie widzę linku ani informacji do kontaktu.
Do kolegi Bigsoft, postaram się dziś coś naszkicować ale elektronik ze mnie kiepski więc nie śmiejcie się jak coś będzie w nim nie tak. Do dziś obrotomierz pracuje płynnie w całym zakresie obrotów.
Przepraszam, śpieszyłem się i myślałem, że wkleiłem link
http://olx.pl/oferta/romet-chart-czesci-...6nEGb.html
Proszę
20.08.2012, 20.38 patrzyłem na zegarek- zakup charta 210
Mój Romet Chart 210 nowa edycja!
nikt tak ci nie wytłumaczy jak schemat!
027 bogiem, 023 nałogiem, s38 podstawą, 019 zabawą
|
|
02-02-2015 23:59:44 |
|
1 osoba postawiła piwo kw112 za ten post:1 osoba postawiła piwo kw112 za ten post.
Taśma (02-03-2015)
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
|
Jakiś czas temu Jacek odezwał się do mnie drogą mailową w sprawie opanowania tematu pt. "Obrotomierz Koso". Podesłałem Jackowi kilka wersji przystawki do obrotomierza. Oczywiście żadna nie chciała pracować jak należy od razu. Były to projekty w wersji teoretycznej, a praktyczne dopracowanie leżało już po jego stronie. Także po naszych wspólnych rozważaniach i próbach praktycznych hohowskiego, powstało coś takiego:
Jest to przystawka dedykowana do obrotomierza Koso, jednak powinna działać także z innymi obrotomierzami z zapłonem CDI. Trzeba po prostu dobrać rezystancję za pomocą potencjometrów P1, P2 oraz diodę zenera.
Jak należy to regulować?
Potencjometr P1 odpowiada za reakcję obrotomierza na wolne obroty. Regulację zaczynamy od najwyższej rezystancji potencjometru, czyli 100k i schodzimy w dół, aż obrotomierz zacznie wskazywać obroty biegu jałowego. Potencjometrem P2 korygujemy natomiast pracę obrotomierza w górnym zakresie obrotów silnika - np gdy wskazówka zaczyna szaleć, to za pomocą tego właśnie potencjometru dostrajamy obrotomierz tak, aby wskazania "się uspokoiły".
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2015 01:18:01 przez BigSoft.)
|
|
04-02-2015 01:57:38 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
Stachu.G (02-04-2015)
|
hohowski
Nowy
Imię: Jacek
|
|
|
19-02-2015 21:06:17 |